Podul Decebal se închide pentru 4 luni. Era posibilă o alternativă?

În mod normal, perioada vacanței de vară este folosită pentru a deranja drumurile publice. Cu mai puțini copiii în oraș și deci mai puține călătorii a părinților cu mașina în dimineți și la mijlocul zilelor, pentru a-i duce și aduce la și de la școli, intervențiile la șosele pot avea un impact minim. Ca atare, decizia de blocare a circulației pe un pod pe timpul lunilor de vară este normală.

Anul 2020 nu este însă deloc normal. Pandemia cu coronavirus și starea de urgență implementată nu numai în România, a făcut ultimele luni excepționale. Mișcarea oamenilor, a mărfurilor și presiunea pusă pe spitale au făcut să se blocheze și cele mai pregătite țări în managementul situațiilor de criză. Ca atare, restul lucrurilor, inclusiv cele privind infrastructura rutieră, trebuiau să intre într-o situație excepțională.

Nu și la Arad

Lucrurile și lucrările la drumurile publice nu s-au desfășurat în ritm alert, așa cum ne-am fi așteptat. Astfel că, odată cu finalul stării de urgență pe 15 mai, circulația autoturismelor pe șosele a fost blocată la Podgoria. Cauza a constat în nefinalizarea asfaltărilor pe tronsonul dintre cele mai importante puncte de tranzit din oraș și intrarea dinspre Bulevardul Revoluției spre piața Mihai Viteazul.

Podgoria 15 mai
(foto FB/TraficArad)

De luni, situația s-a înrăutățit odată ce circulația pe Podul Decebal a fost suspendată pe perioada 18 Mai – 03 Septembrie! Ducă ce s-au finalizat lucrările la structura de rezistență a Podului Decebal, a venit rândul structurii rutiere și pietonale, fapt ce întrerupe circulația. Asta înseamnă că acei locuitori din Micălaca care foloseau traseul de pe lângă Cetate și vechea intrare la Ștrandul Neptun pentru a ajunge în centru, vor fi nevoiți acum să treacă prin Podgoria sau prin Aradul Nou.

Administrația locală anunță în mod confuz că „pentru a fluidiza circulația rutieră de-o parte și de alta a podului, pe durata lucrărilor, semafoarele vor fi oprite în intersecția str. N. Bălcescu cu B-dul Dragalina”, deoarece de partea Cetății nu există nicio circulație în momentul închiderii podului.

Se poate repara infrastructura și fără deranjamente?

Conilierul municipal Marin Lupaș (PRO) este de părere că o abordare alternativă ar fi fost posibilă dacă administrația locală punea „oamenii pe primul loc, nu firmele și contractele cum se întâmplă acum.” Conform acestuia, starea de deteriorare avansată a podului Decebal era cunoscută de foarte mult timp, iar momentul ales pentru a interveni la suprastructură este inoportun.

Trebuie prioritizat confortul cetățenilor nu al firmelor care lucrează pe bani publici

Marin Lupaș

Pe bună dreptate oamenii sunt nevoiți să își reia activitățile economice în primul rând odată ce a fost decretată ieșirea din starea de urgență. Exemplul blocării în trafic zeci de minute în exact prima zi de revenire este grăitor pentru incapacitatea administrației liberale de a se pregăti din timp. Lupaș consideră că acest lucru se putea evita, însă pentru acest lucru trebuie ca reprezentanții municipalității să fie mai atenți la oferirea contractelor unor firme care s-au făcut cunoscute pentru întârzieri. De menționat că TEHNODOMUS, firma responsabilă pentru reabilitarea Podului Decebal, este aceeași care s-a ocupat de construcția stadionului UTA, cu întârzieri ce se numără în ani nu luni de zile.

  1. Pingback: Revitalizarea la Ștrandul Neptun – ratată pentru încă un an – Independentul
  2. Pingback: Podul Decebal, încă cu asfaltul în valuri (FOTO) – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *