Statele baltice îşi redeschid larg graniţele, între ele

Țările baltice și-au deschis larg granițele vineri, 15 mai, dar doar între cele 3 state. Estonia, Letonia și Lituania au creat o așa-zisă „bulă de călătorie” valabilă doar între cetățenii aflați în aceste țări, pentru a da o șansă de redresare economiei din regiunea lor.

Deși Comisia Europeană solicita recent o abordare unitară în întreaga UE și în special în zona Schengen privind redeschiderea granițelor, cele trei state baltice au luat această decizie ca urmare a faptului că fiecare dintre țări au raportat sub 10 cazuri noi în ultima săptămână, după ce măsuri de relaxare se luaseră deja la finalul lunii aprilie.

Chiar dacă reprezentanții Comisiei au cerut în repetate rânduri ca cetățenii altor State Membre să nu fie discriminați, dacă vor intra în una dintre țările baltice, europenii care locuiesc în afara acestor state nu se bucură de aceeași libertate și vor fi nevoiți să intre în auto-izolare timp de 2 săptămâni. Ceilalți vecini ai Estoniei și Lituaniei, adică Finalnda respectiv Polonia, nu au aderat la această „bulă” deși călătoriile cu scop educațional sau în interes de serviciu au fost reluate între acestea și statele menționate anterior.

Lituania, Letonia și Estonia se așteaptă la o scădere economică de până la 8% în acest an. Acestea au fost rapide în a impune restricții de circulație la începutul pandemiei cu coronavirus în UE. Țările baltice au reușit astfel să controleze răspândirea, păstrând un număr redus de infectați și decese în timpul carantinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *