Se deschid granițele interne în UE?

Închiderea ne-unitară a granițelor, în special în zona Schengen, a fost criticată. Comisia Europeană dorește re-deschiderea lor să fie coordonată.


În statisticile mondiale privind incidența coronavirusului SUA se situează pe primul loc. Dacă Uniunea Europeană ar fi luată în ansamblul ei, probabil ar concura pentru podium. Toate datele înregistrate iau în calcul fiecare Stat Membru UE separat. Pentru că astfel au fost și abordările împotriva pandemiei. Comisia Europeană (CE) dorește ca, odată cu relaxarea măsurilor, Uniunea să acționeze mai coordonat.

Prin vocea comisarei pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, executivul Uniunii se referă în termeni critici la abordarea ne-unitară în contextul pandemiei cu coronavirus. Granițele închise selectiv și la momente diferite a fost văzută drept o îndepărtare de la valorile UE și principiile de funcționare. Odată cu relaxarea restricțiilor, în special în zona Schengen, Comisia dorește ca situația să revină la normal și în ceea ce privește granițele adică revenirea la o zonă deschisă.

„Statele Membre nu pot să deschidă granițele cetățenilor unei anumite țări UE dar nu și cetățenilor din altă țară”

Ylva Johansson

Dacă la începutul crizei pandemice s-au făcut greșeli, comisara Johansson declară că discriminarea nu trebuie să fie caracteristica principală a relaxării. Pentru a face acest lucru realitate sunt pregătite măsuri și instrucțiuni în ceea ce privește granițele, transporturile și turismul, astfel încât repornirea economiei să meargă complementar cu păstrarea numărului redus de infectări cu COVID-19.

România acceptată în Schengen?

Avem nevoie să actualizăm și să întărim zona Schengen”, a mai adăugat la finele săptămânii trecute Ylva Johansson. Această zonă de liberă trecere a persoanelor și mărfurilor a fost creată în 1985, când Germania încă era divizată, însă încet a dus la o libertate de mișcare cu care UE dorește să se identifice în continuare. Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că speră să vadă România, Bulgaria și Croația aderate la Schengen cât mai curând.

  1. Pingback: Statele baltice îşi redeschid larg graniţele, între ele – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *