TABLETE pentru elevii din Arad: de la ideea USR și presiunile PSD, la decizia finală

Elevii din municipiul Arad care nu au tablete pentru a accesa cursurile online desfășurate de către toate unitățile de învățământ pe perioada pandemiei cu coronavirus, vor putea beneficia de acestea după ce proiectul de alocare al fondurilor a fost votat pe 6 mai în Consiliul Local Municipal.
La finalul unor două săptămâni încărcate politic, s-a ajuns la o decizie simplă. În Arad, administrația locală condusă de către PNL nu s-a gândit la aspectul lipsei tabletelor și a conexiunii la internet pentru elevi. Astfel că pe 24 aprilie, deputatul USR, Sergiu Vlad, solicita public alocarea fondurilor necesare pentru dotarea cu cele necesare pentru învățarea digitală. Neavând reprezentanți în consiliul municipal sau cel județean, tema a fost preluată de către cei din PSD. După presiunile constante ale social-democraților, administrația PNL a căzut de acord pe ceea ce era elementar și de bun-simț. Elevii vor putea primi tabletele necesare la cursuri.
Pe larg, desfășurarea întregului proces putea fi evitată dacă PNL, atât la nivel central cât și cel local erau pregătiți. Sau măcar se organizau profesionist. Nu au fost, nici pregătiți, nici profesioniști.
După deliberări intense, Ministerul Educației a decis că nu se vor mai deschide școlile lunea după ce se termină starea de urgență, adică 18 mai. Anul școlar, mai exact semestrul al doilea, fiind oarecum compromis cu mutarea lecțiilor din clasă în online. Asta după ce părinți, profesori și până și unii politicieni au criticat, fiecare pe unde a putut, intenția inițială din 16 aprilie a Guvernului Orban de a le deschide după încheierea perioadei de urgență . Președintele Iohannis a ieșit public, în data de 27 aprilie, declarând că nu se vor mai deschide școlile până în septembrie, reprezentanta Ministerului, Monica Anisie, venind mai târziu în acea zi cu precizări și detalieri privind anii terminali, examenele și Bacalaureatul.
Educația copiiilor pare să fie așadar preocuparea principală a celor cu putere de decizie. Dincolo de fake-news-ul exemplului din Franța folosit de către președintele Iohannis ca argument pentru decizia luată, concluzia școlilor închise până la toamnă a fost acceptată de către toți cei implicați în procesul educațional. Un lucru esențial rămânea nelămurit:
Ce fac totuși elevii care nu au acces la o tabletă și conexiune la internet?
O întrebare al cărui răspuns trebuia dat, normal, în momentul inițial închiderii școlilor în luna martie și a demarării procesului educațional prin internet! Probabil se considera că cei care nu au putut accesa cursurile online vor recupera în momentul în care se redeschide școala. Cei care nu puteau ține pasul rămâneau în urmă. Nu ar fi fost prima dată când acest lucru se întâmpla în România. Odată evident faptul că școala nu se redeschide atât de repede și că existe diferențe enorme între accesul la cursuri de către elevi, primăriile și consiliile locale au luate măsuri. În Cluj chestiunea tabletelor era deja implementată încă de la începutul lunii aprilie.
Nu și la Arad. Administrația PNL, cu toate că este în legătură permanentă cu Guvernul, fie prin Prefectură, fie prin Inspectoratul Școlar Județean, ori prin numeroșii săi politicieni de frunte, nu a făcut aceste lucruri. Și nici nu a părut că știe de decizia amânării deschiderii școlilor până la toamnă.

Cei care s-au dovedit a fi prevăzători sau au avut o comunicare mai bună, atât cu cei din mediul educațional cât și cu ce se întâmplă la nivel guvernamental au fost cei din USR. Pe data de 24 aprilie, parlamentarul Sergiu Vlad reclama public faptul că „Ministerul Educației lasă exclusiv în sarcina părinților asigurarea condițiilor materiale pentru derularea online a procesului de învățământ.” Acesta spunea că toată lumea știe de existența situațiilor în care acest lucru nu este posibil. Probabil PNL nu intră la categoria < toată lumea >. Pentru a remedia situația, reprezentantul USR solicita Primăriei Arad „să analizeze, împreună cu conducerea fiecărei unități de învățământ de pe raza municipiului, situația elevilor care nu dispun de mijloacele informatice, respectiv tabletă sau calculator personal și conexiune de internet”, iar în urma analizei să se aloce „fonduri în vederea dotării celor care nu dețin aceste mijloace, pentru accesul gratuit la portalurile, platformele de învățare, bibliotecile virtuale și la alte resurse de învățare digitale.”
Consider că achiziția de tablete pentru copiii care nu și le permit este o destinație mult mai bună pentru banii publici, decât chermezele și activitățile pseudo-culturale organizate de Primăria Arad.
Sergiu Vlad (USR)
Nici măcar pe 27 aprilie când deja era luată decizia închiderii școlilor până la toamnă, cei din PNL nu aveau măsuri gândite pentru copiii care nu au posibilitatea de a accesa cursurile online cât și celelalte resurse digitale. Din cele 21 de puncte de pe ordinea de zi pregătite de administrația locală pentru ședința Consiliului Local Municipal din data de 30 aprilie, nici unul nu viza situația elevilor. Este drept că Dispoziția nr. 765 semnată de către primarul-interimar Bibarț (PNL) datează din 24 aprilie, însă acesta s-a dovedit incapabil să suplimenteze ordinea de zi până la momentul demarării ședinței.
PSD se mobilizează pentru a transforma în realitate ideea vehiculată public.

Cu toate că USR a formulat inițial ideea în Arad, Uniunea Salvați România sau PLUS, partenerii lor din ALIANȚA 2020, nu au reprezentanți în forurile locale, partidele fiind înființate după alegerile din vara anului 2016. Astfel, tema este dusă prin mecanismul local de decizie de către PSD. Pentru început președintele PSD Arad, Mihai Fifor, solicita public „Primăriei Arad să aloce de urgență fondurile necesare dotării cu tablete a elevilor din Municipiul Arad, astfel încât învațarea on-line să fie reală și nu doar o poveste frumoasă marca PNL.” Pe lângă măsurile ce trebuiau luate în sistemul medical și economic, senatorul PSD spunea că acțiunea privind tabletele și celelalte resurse digitale trebuie luate în sistemul educațional astfel încât elevii arădeni să poată continua să învețe și în condițiile speciale din pandemie.
Sutele de milioane excendent bugetar cu care ne-au obișnuit Falcă, Bibarț & Co. trebuie urgent îndreptate către acest sector. Așa cum milioanele de euro pregătite pentru tot felul de paranghelii electorale desfășurate prin Centrul Cultural, trebuie redirecționate către elevii arădeni care nu trebuie condamnați și privați de accesul la învățare.
Mihai FiFor (PSD)
Consilierii municipali PSD au preluat apoi sarcina și au depus pentru ședința CLM din data de 30 aprilie un proiect de hotărâre privind „dotarea cu tablete a elevilor arădeni care nu au mijloacele necesare achiziționării acestora.” Surpriza neplăcută a constat în faptul că reprezentanții PNL nu au aprobat introducerea și deci discutarea sau votarea proiectului de hotărâre al PSD. Însă liberalii NICI nu au venit cu o variantă a lor. Așadar, nimic pentru elevi.
Simțind lacunele în materie de imagine publică după ședința CLM, reprezentanții Primăriei au publicat în aceeași zi, pe website-ul instituției, un comunicat-declarație al primarului-interimar. Pin acesta Călin Bibarț le mulțumește „consilierilor PNL și UDMR pentru faptul că au votat proiectul de hotărâre privind alipirea unor imobile aferente Școlii Gimnaziale <<Aurel Vlaicu>>, situate în zona străzilor Fulgerului și Toamnei. Este un prim pas pe care-l facem pentru a putea extinde unitatea de învățământ ce merită să fie dezvoltată asigurându-se astfel condiții de studiu cât mai bune elevilor ei.” O formulare nefericită având în vedere că până la toamnă studiile se fac online!
La finalul comunicării aflăm însă de la reprezentantul PNL că „la mijlocul săptămânii viitoare va avea loc o ședință extraordinară pentru alocarea fondurilor necesare achiziționării de tablete pentru elevii fără posibilități materiale.” Fostul primar, Gheorghe Falcă, simte și el repede punctele electorale care îi scapă printre degete și anunță (deși acum nu mai are nicio legătură cu Primăria sau Consiliul Local Municipal) atât ședința prin care se vor aloca fondurile cât și faptul că „elevii arădeni ar trebui să intre în posesia tabletelor pentru învățământul online din 9 mai.”
Votul în CLM confirmă fondurile, elevii așteaptă acum tabletele
Cu toate că în toate finanțele publice se operează cu lei, reprezentanții Primăriei menționează că s-au alocat „aproape 80.000 de euro (…) pentru 856 de elevi din municipiu care nu au acces la cursurile online.” Suma de 383.000 de LEI a fost stabilită ca urmare a solicitării nr. 30159/05.05.2020 din partea Inspectoratului Școlar Județului Arad. „Cred că este un minim efort pe care comunitatea arădeană îl face pentru copiii Aradului”, declara primarul-interimar, Călin Bibarț, într-un comunicat trimis după votul din 6 mai. Acest minim efort a venit târziu și după lungi discuții. Care puteau fi evitate dacă administrația PNL era pregătită sau se comporta profesional și nu doar din instincte electorale.
-
Pingback: Saga TABLETELOR continuă: donație a USR în Curtici și respingerea proiectului PSD în CJA – Independentul
-
Pingback: Elevii din Arad mai așteaptă, Primăria și Guvernul PNL vor să cumpere tablete mai scumpe cu 5.000.000 lei decât în octombrie – Independentul
-
Pingback: Toate bursele elevilor din municipiul Arad vor ajunge în decembrie la destinatari – Independentul