Berlusconi lasă în urmă un guvern de extremă dreaptă în fruntea Italiei
Silvio Berlusconi a decedat luni la spitalul San Raffaele din Milano din cauza leucemiei de care suferea de mult timp, au declarat medicii. Acesta lasă în urmă un imperiu mediatic dar și un guvern de extremă dreaptă pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial în fruntea Italiei.
Fostul premier italian a petrecut recent 45 de zile în spital și a fost readmis vinerea trecută pentru controale medicale planificate legate de leucemie cronică. Premier al Italiei de trei ori, a fost unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai Italiei și un politician influent, dar controversat. Berlusconi avea vârsta de 85 de ani. Încă era în fruntea partidului său de centru-dreapta, Forza Italia, în ciuda faptului că a suferit mai multe probleme de sănătate din 2016.
El și-a început cariera de afaceri în dezvoltarea imobiliară înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare radiodifuzor privat din Italia. Nu doar în mass-media ci și în fotbal a avut succes. Berlusconi a resuscitat AC Milan care a ajuns un nume de temut în Liga Campionilor. În Italia, a câștigat mai multe titluri decât orice alt proprietar de club de fotbal. Pe aceste baze, Berlusconi a ajuns rapid în vârful politicii italiene în ciuda lipsei sale de experiență.
De la afaceri la fotbal și politică de vârf
Succesul politic al lui Berlusconi s-a datorat în mare parte abilităților sale de comunicare. Un mogul mass-media, a adus divertismentul și senzaționalul specific TV în politică cu succes. Nu s-a sfiit să-și folosească imperiul media pentru propagandă politică, uneori chiar și în emisiunile de divertisment. Întotdeauna a stârnit inițiative pentru legi mai dure privind conflictul de interese evident, însă cu toate acestea niciun guvern, de stânga sau de dreapta, nu le-au adoptat vreodată.
Berlusconi a câștigat primele alegeri în 1994, la doar patru luni după ce și-a fondat partidul, Forza Italia. A fost o victorie dublă deoarece a învins coaliția de centru-stânga și totodată a resuscitat politic tabăra creștin democrată, de centru-dreapta, după ce un scandal de corupție uriaș din 1992 din jurul partidului democrației creștine (DC) aproape a șters-o din preferințele electoratului.
Forță dominantă în politica italiană din ultimele 3 decenii
A fost ales prim-ministru pentru prima dată în 1994, apoi din nou în 2001 și 2008. În 2011, a fost nevoit să demisioneze în urma unei crize acute a datoriilor, fiind printre puținii lideri europeni care negau criza financiară și economică în plin efect al acesteia. Cariera sa politică a fost afectată de scandaluri, într-unul fiind acuzat că plătea pentru a întreține relații sexuale cu o fată minoră.
Berlusconi s-a confruntat cu 36 de procese – un record pentru un premier italian – adesea cu acuzații extrem de grave, cum ar fi afilierea la mafie, luarea de mită și prostituția minorilor. Singura condamnare definitivă a venit însă pentru fraudă fiscală, în 2013, pentru care a executat o pedeapsă de un an făcând muncă în folosul comunității cu jumărate de normă într-o casă rezidențială din Milano.
Anul trecut, a reușit din nou să reînvie dreapta politică, de această dată chiar extrema dreaptă, Berlusconi fiind liantul „european” (iar Forza Italia partid din familia Popularilor Europeni care conduc Comisia Europeană tocmai actorul politic frecventabil) dintre ceilalți conducători de partide. Coaliția pe care o mijlocise este în prezent la guvernare, iar Berlusconi revenise în parlamentul republicii pe un scaun de senator.
Giovanni Miccichè, un fost aliat al lui Berlusconi, care a părăsit Forza Italia pentru a-și forma propriul partid în 2010, a declarat luni că partidul a murit împreună cu fostul premier. Într-un videoclip postat pe Twitter, Giorgia Meloni, l-a numit pe Berlusconi „un luptător” și „unul dintre cei mai influenți bărbați din istoria țării”. Lideri de state din întreaga lume au transmis condoleanțe și mesaje de apreciere pentru activitatea politică a acestuia. Până și Emanuel Macron a transmisă că odată cu „Il Cavaliere dispare o personalitate majoră a Italiei contemporane care se afla pe primul loc pe scena politică de mulţi ani”.
Guvernul italian a anunțat o înmormântare de stat și a proclamat zi națională de doliu pe 14 iunie.
Foto: AFP/Alberto Lingria, AP Gregorio Borgia