Mii de doze de bere distruse pentru protejarea șampaniei
Încălcarea regulilor precise privind băutura produsă în regiunea omonimă din nord-estul Franței, ce se bucură de un statut protejat încă din secolul al XIX-lea, a făcut ca mii de doze de bere să fie distruse de către autoritățile din Belgia. Șampania este marcă protejată în Europa, iar folosirea acestui nume a dus la această măsură drastică.
La cererea unei asociații de producători francezi de șampanie, autoritățile vamale belgiene au distrus peste 2.000 de cutii de bere marca Miller High Life. Cauza a fost sloganul vechi de un secol al berii americane, „Șampania berilor”. Comité Champagne a cerut astfel distrugerea unui transport de 2.352 de doze, pe motiv că folosirea acestei denumiri încalcă regulile pentru marca protejată a șampaniei.
În drum spre un cumpărător neidentificat din Germania, transportul a fost interceptat în portul belgian Anvers la începutul lunii februarie, potrivit Administrației Vămilor Belgiene. Distrugerea conservelor a fost plătită de Comité Champagne. Compania Molson Coors Beverage Co., care deține marca Miller High Life, nu exportă berea în Uniunea Europeană, unde normele stipulează că mărfurile care încalcă o denumire de origine protejată pot fi tratate ca fiind contrafăcute.
Conform Associate Press, firma americană a declarat că „respectă restricțiile locale” în jurul cuvântului șampanie. Miller Brewing a fost fondată în anii 1850 de un imigrant german în SUA, Frederick Miller. Cea mai veche marcă a sa, Miller High Life, a fost lansată în 1903, iar compania a început să folosească porecla „Șampanie din sticlă de bere” trei ani mai târziu. În 1969, a fost prescurtat la „Șampania berii” mai atractiv.
Uniunea Europeană are un sistem riguros privind denumirile produselor și proveniența geografică, pusîn funcțiune pentru a garanta originea adevărată și calitatea alimentelor, vinului și băuturilor spirtoase artizanale dar și pentru a le proteja de încercări de imitații.
Foto: Comité Champagne via AP