Comisia Europeană introduce noi drepturi ale consumatorilor pentru reparații ușoare și atractive
Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul săptămânii de lucru o nouă propunere privind „dreptul la reparare”. Adică regulile comune care promovează repararea bunurilor, ce vor avea ca rezultat economii pentru consumatori și va sprijini obiectivele Pactului Verde European prin reducerea deșeurilor, printre altele.
În ultimele decenii, înlocuirea multor produse a fost adesea prioritară față de repararea lor ori de câte ori intervine un defect. În acest timp nu au fost acordate stimulente suficiente consumatorilor pentru a-și repara bunurile atunci când garanția legală expiră. Propunerea Comisiei Europene va face repararea mai ușoară și mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru consumatori, în loc de înlocuirea produselor. În plus, cererea mai mare se va traduce într-un impuls pentru sectorul reparațiilor, stimulând în același timp producătorii și vânzătorii să dezvolte modele de afaceri mai durabile.
Un Eurobarometru recent a arătat că 77% dintre europeni simt responsabilitatea personală de a acționa pentru a limita schimbările climatice. Produsele aruncate sunt adesea bunuri viabile care pot fi reparate, dar sunt adesea aruncate prematur, rezultând 35 de milioane de tone de deșeuri, 30 de milioane de tone de resurse și 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE în fiecare an.
Cu toate acestea, repararea este adesea văzută ca fiind dificilă de consumatori. Inițiativa „dreptul la reparare” completează mai multe alte propuneri prezentate de Comisie pentru a obține un consum durabil pe parcursul întregului ciclu de viață al unui produs, stabilind cadrul pentru un adevărat „drept la reparare” în întreaga UE.
Propunerea va asigura faptul că mai multe produse sunt reparate în cadrul garanției legale și că toți consumatorii au opțiuni mai ușoare și mai ieftine de a repara produse care sunt reparabile din punct de vedere tehnic (cum ar fi aspiratoarele sau, în curând, tabletele și smartphone-urile) atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai este funcțional ca urmare a uzurii.
Noi măsuri pentru promovarea și facilitarea reparației și reutilizarii
Pierderea pentru consumatori de a opta pentru înlocuirea produselor în loc de repararea lor este estimată la aproape 12 miliarde euro pe an. Conform inițiatorilor legislației, se estimează că noua propunere va aduce 4,8 miliarde euro în noi investiții.
Proiectul introduce un nou „drept la reparare” pentru consumatori, atât în cadrul garanției legale, cât și în afara acesteia. În cadrul garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai scumpe decât înlocuirea. Dincolo de garanția legală, un nou set de drepturi și instrumente va fi disponibil pentru consumatori pentru a face „repararea” o opțiune ușoară și accesibilă:
- Un drept al consumatorilor de a solicita repararea producătorilor, pentru produse care sunt reparabile din punct de vedere tehnic conform legislației UE, cum ar fi o mașină de spălat sau un televizor. Acest lucru va asigura că consumatorii au întotdeauna pe cineva la care să apeleze atunci când optează pentru repararea produselor, precum și îi va încuraja pe producători să dezvolte modele de afaceri mai durabile.
- O obligație a producătorilor de a informa consumatorii despre produsele pe care sunt obligați să le repare singuri.
- O platformă online de reparații de matchmaking pentru a conecta consumatorii cu reparatorii și vânzătorii de bunuri recondiționate din zona lor. Platforma va permite căutări după locație și standarde de calitate, ajutând consumatorii să găsească oferte atractive și sporind vizibilitatea reparatorilor.
- Un formular european de informații despre reparații pe care consumatorii îl vor putea solicita de la orice reparator, aducând transparență condițiilor și prețului reparațiilor și facilitează compararea ofertelor de reparații pentru consumatori.
- Un standard european de calitate pentru serviciile de reparații va fi dezvoltat pentru a ajuta consumatorii să identifice reparatorii care se angajează pentru o calitate mai înaltă. Acest standard de „reparație ușoară” va fi deschis tuturor reparatorilor din UE care doresc să se angajeze la standarde minime de calitate, de exemplu bazate pe durată sau disponibilitatea produselor.
Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a intra în vigoare. Acest proiect face parte din obiectivul mai larg al Comisiei Europene ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă consumatorii și întreprinderile consumă și produc într-un mod mai durabil.