Protest ecologist la Haga (FOTO)

Sute de ecologiști au blocat sâmbătă autostrada A12 în direcția Utrechtsebaan în semn de protest. Motivul nemulțumirilor este politica guvernamentală contradictorie a Țărilor de Jos. Pe de o parte se angajează la obiective privind reducerea emisiilor de CO2, iar pe cealaltă parte se continuă subvențiile industriilor poluante și contribuitoare la schimbarea climatică.


Protestul îndreptat împotriva legii climatice foarte lejere a Țărilor de Jos dar și a continuării subvenționării industriei combustibililor fosili a constituit în blocarea unei autostrăzi din Haga. Cei aproximativ 2.000 de oameni, conform estimărilor organizatorilor, au fost motivați în acțiune și de arestările efectuate de forțele de ordine ale unor activiști săptămâna trecută, considerând că Statul blochează astfel dreptul de protest.

Protestatarii au cântat și scandat atât pe autostradă cât și împrejurul segmentului rutier. În ciuda încercărilor poliției și a arestărilor efectuate, blocada începută la orelze amiezii a durat până la lăsarea serii. Mesajul transmis guvernanților a rămas: încetarea contracarării propriilor obiective climatice cu kerosen netaxat și tarife mici pentru marii consumatori de energie.

Foto: Laura Ponchel