Creșterea vârstei de pensionare în Franța la 64 de ani, aprobată de guvern

Așa-zisa reformă în domeniul pensiilor, a fost aprobată luni de către executivul Franței. Protestele şi revendicările sindicale nu a impresionat administrația Macron care a dorește să treacă rapid prin Parlament modificările legislative, astfel încât ele să se aplice din această vară, transmite AFP, citată de Agerpres.


În sfârșitul de săptămână dinaintea deciziei 36.000 de persoane au defilat la Toulouse, 26.000 la Marsilia, 25.000 la Nantes, 23.000 la Lyon, 19.000 la Clermont-Ferrand şi 15.000 la Montpellier. În afară de manifestaţii, au avut loc greve – în transport, educaţie, rafinării – dar şi în rândul funcţionarilor publici. Sindicaliştii intenţionează să îşi intensifice eforturile de mobilizare împotriva proiectului central al recent-confirmatei administraţii conduse de preşedintele Emmanuel Macron.

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste, subliniază Agerpres. Guvernul a ales să prelungescă și stagiile de muncă, într-o tentativă de a pune capăt dezechilibrelor financiare ale caselor de pensii, dar și în contrapondere cu îmbătrânirea populaţiei.

Măsură contestată și de către majoritatea cetățenilor

Toate sindicatele şi cea mai mare parte din opoziţie sunt împotriva creşterii vârstei de pensionare, care nu este dorită, conform sondajelor de opinie, nici de majoritatea cetăţenilor francezi. Insistența din partea lui Macron intervine într-un context economic şi social tensionat, francezii suferind efectele unei inflaţii ridicate, de 5,2% în medie în 2022, într-o ţară care a fost zguduită în timpul primului mandat de către demonstraţiile Vestelor Galbene.