Primul summit UE organizat în Balcanii de Vest

Primul summit între UE și liderii din Balcanii de Vest organizat în regiunea Balcanilor a avut loc în această săptămână în capitala Albaniei. Tirana a fost gazda unui întâlniri în urmă căreia au fost reafirmate apropierea și cooperarea între cele două regiuni, cu o integrare deplină în viitorul apropiat.


Summitul a fost o oportunitate de a reconfirma importanța cheie a parteneriatului strategic dintre UE și Balcanii de Vest, o regiune cu o perspectivă clară în favoarea Uniunii Europene. Integarea țărilor din această zonă în familia politică, economică și socială a proiectului UE rămâne dezideratul ambelor părți pentru anii ce urmează.

Principalele subiecte de discuție au fost:

  • abordarea coordonată a consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei
  • intensificarea angajamentului politic și politic
  • consolidarea securității și consolidarea rezistenței împotriva interferențelor străine
  • abordarea provocărilor reprezentate de migrație, lupta împotriva terorismului și crima organizată

La sfârșitul summit-ului a fost emisă o Declarație. Aceasta reafirmă sprijinul fără echivoc al UE pentru perspectiva UE asupra Balcanilor de Vest.

UE își reafirmă angajamentul deplin și fără echivoc față de perspectiva aderării la Uniunea Europeană a Balcanilor de Vest și solicită accelerarea procesului de aderare, bazat pe reforme credibile ale partenerilor, condiționalitate echitabilă și riguroasă și principiul meritelor proprii.

Declarația de la Tirana

În declarație, liderii UE salută hotărârea partenerilor din Balcanii de Vest de a susține valorile și principiile europene de bază, în conformitate cu dreptul internațional. Liderii UE reamintesc importanța continuării reformelor, în special în domeniul statului de drept, și în special a celor legate de independența și funcționarea sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției și crimei organizate.