Partidul Socialiștilor Europeni respinge orice dialog cu extrema dreaptă
Partidele de centru-stânga au declarat la congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PSE) desfășurat în weekend la Berlin, că vor respinge orice dialog cu extrema dreaptă în Statele Membre UE. Până și partidele care colaborează în guvernământ cu cele de extremă dreaptă vor fi izolate, ultima vestea că Silvio Berlusconi (președintele Forza Italia) este prieten apropiat cu Vladimir Putin făcând mai ușoară decizia reprezentanților PSE.
Fostul prim-ministru suedez, Stefan Löfven, a fost ales noul președinte al PSE, acesta deschizând perspectiva lipsei de cooperare cu partidele de „nouă dreaptă” care au câștigat calea spre putere în ultimele luni în mai multe State Membre UE. Planul pe termen scurt al PSE este să câștige alegerile europene din 2024, subliniind importanța luptei împotriva ascensiunii partidelor de extremă dreapta.
Șefa grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, a adoptat o linie și mai dură, spunând jurnaliștilor prezenți la eveniment că în probleme precum schimbarea tratatelor sau sancțiunile Rusiei, nu există spațiu pentru dialog cu extrema dreaptă. Aceasta a adăugat că Giorgia Meloni nu poate garanta stabilitatea în Italia.
Normalizarea extremei drepte este periculoasă
Extrema dreaptă sau „noua dreaptă” politică este catalogată drept un fel de „cal troian”, exemplul Poloniei în care independența energetică clamată de această forță politică înseamnă acum cea mai mare dependență din UE de combustibilii fosili rusești.
„Ne confruntăm cu autocrații”, a declarat și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, într-un discurs la sfârșitul congresului. În mod similar, parlamentarul european Gabriele Bischoff (Germania) a declarat pentru EURACTIV că normalizarea extremei drepte, precum partidul lui Meloni, pe care ea l-a numit „postfascist”, este „periculoasă” și a subliniat riscul alinierii la guverne precum cel „iliberal” al lui Viktor Orban în Ungaria.
Centru-dreapta dezamăgește, inclusiv în Italia
Chiar dacă vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat o strategie diferită în discursul său, spunând că PSE trebuie să vizeze centrul-dreapta pentru un dialog constructiv, ultima veste privind scrisorile prietenești circulate în acest an între Silvio Berlusconi și Vladimir Putin, înlătură orice dubiu că aceste forțe politice precum Forza Italia, care decid să candideze și să guverneze alături rnic criticată de o serie de europarlamentari.
„Am restabilit relațiile cu președintele Putin puțin, de fapt foarte mult”, a declarat Berlusconi, liderul Forza Italia, la o întâlnire privată cu adjuncții săi, pe fondul negocierilor intense de la Roma privind formarea unui nou guvern. Declarația fostului premier nu numai că deraiează eforturile Giorgiei Meloni de a forma un guvern, ci și dezvăluie că familia politică europeană a lui Berlusconi, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, tolerează astfel de comportamente nedemocratice, așa cum a fost cazul lui Viktor Orban timp de mulți ani.
În timpul campaniei electorale din septembrie, președintele PPE, Manfred Weber, i-a invitat pe italieni să voteze pentru Forza Italia, garantând orientarea pro-europeană a acestui partid. De atunci, Berlusconi a demonstrat contrariul. Cu câteva săptămâni în urmă, el a declarat că „Putin nu trebuia decât să înlocuiască guvernul lui Zelensky cu un guvern de oameni decent” și că „trupele ruse ar fi trebuit să se oprească doar în jurul Kievului”.
Foto: Erik Mclean