Și Statele Membre chem în instanță Comisia Europeană pentru includerea gazului pe lista de finanțări ecologice
„Energia nucleară și gazele nu sunt nici verzi, nici durabile”, a declarat ministra mediului din Austria, Leonore Gewessler, într-un comunicat remis presei europene la începutul săptămânii. Schimbarea climatică este o problemă serioasă, iar maniera în care Comisia Von Der Leyen înțelege să amâne implementarea unor soluții imediate nu este pe placul unor State Membre UE, printre care Austria, ce au decis să se adreseze Curții de Justiție a UE (CJEU) cu sediul la Luxembourg.
Disputa privește așa-numita „taxonomie” a Uniunii Europene, adică un cadru de reguli care definește investițiile care pot fi etichetate drept ecologice și concepute pentru a ghida investitorii către proiecte ecologice ce vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor ale UE. Printre aceste obiective se numără și faptul că instalațiile pe gaz trebuie să treacă la emisii scăzute de carbon până în 2035 și să îndeplinească o limită de emisii.
În această vară, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene, deschizând calea pentru trecerea gazelor în taxonomie. Votul din iulie a stârnit deja reacția societății civile și mobilizarea acesteia în instanțe pentru a opri implementarea propriu-zisă.
Nu doar ONG-urile ci și unele State Membre și-au exprimat indignarea privind măsura Comisiei Von Der Leyen și a majorității care o sprijină în Parlamentul European. Printre primele guverne care au decis să acționeze în instanță se numără Austria. Și reprezentanții Luxemburgului au declarat că vor sprijini acțiunea Austriei care tocmai și-a ales drept președinte pentru următorii 6 ani un ecologist puternic.
„Energia nucleară și gazele nu sunt nici verzi, nici durabile”, a declarat presei ministra mediului, Leonore Gewessler (foto sus). Reprezentantă a Partidului Verde, aceasta a subliniat că guvernul Austriei a depus contestația legală împotriva regulamentului de taxonomie al Comisiei Europene, așa cum au promis încă de când majoritatea din Parlamentul European a aprobat regulamentul. Obiectivele de reducere a folosirii combustibililor fosili trebuie atinse, nu amânate la nesfârșit, altfel schimbarea climatică va produce efecte devastatoare.