Comisia Europeană este chemată în instanță pentru includerea gazului în lista de investiții verzi

Patru grupuri ecologiste au acționat în instanță pe 19 septembrie Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, după ce executivul UE a adoptat o lege controversată pentru includerea gazelor fosile în lista de investiții sustenabile a Uniunii.


Organizațiile europene de mediu susțin că legislația promovată de Comisia Europeană, care a trecut de votul Parlamentului European pe 6 iulie, intră în conflict cu Legea europeană a Climei și nu respectă obligațiile asumate de UE în temeiul Acordului de la Paris. Mai precis, în taxonomia Uniunii privind finanțările verzi, centralele electrice pe gaz au primit o etichetă „sustenabilă”, cu condiția ca tehnologia să îndeplinească un anumit prag de emisii de CO2.

Prin urmare, mai mulți bani publici ar merge către centralele pe combustibili fosili și îndepărtând astfel investițiile în tehnologiile ecologice, cum ar fi energiile regenerabile. „Gazul este un combustibil fosil puternic care amenință securitatea energetică europeană și a dus la prețuri vertiginoase la energie în întreaga Europă”, susțin cele patru ONG-uri – ClientEarth, Biroul pentru Politici Europene al WWF, Transport și Mediu (T&E) și BUND (Friends of the Earth Germania) – citate de Euractiv.

Ce urmează?

Comisia Europeană are la dispoziție până la 22 de săptămâni pentru a răspunde acuzațiilor, înainte ca decizia să ajungă pe masa Curții de Justiție a UE, al cărei judecători ar putea hotărî abrogarea legii privind taxonomia. Acțiunea celor 4 grupuri nu este singulară.

La mijlocul săptămânii trecute mai multe ONG-uri au decis să demisioneze dintr-un grup de experți condus de Comisia Europeană în domeniul finanțelor sustenabile, declarând că executivul UE a intervenit politic în decizii științifice precum includerea gazului și a nuclearului în taxonomia menționată anterior, credibilitatea acesteia fiind subminată de interesele private, devenind „un instrument de greenwashing”. Unele State Membre ale UE luptă deja împotriva deciziei. Austria, Luxemburg și Spania au anunțat deja că vor contesta legislația în instanță.

Foto: Jaiju Jacob