Măsuri europene pentru reducerea pesticidelor, oprite de interesele firmelor agrochimice?

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a o contracara, Pactul verde european dorește să transforme UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Pesticidele nu par însă să fie deranjate de acest Pact, totul din cauza lobby-ului firmelor mari, susține societatea civilă europeană.


Pactul verde european promite să îndepărteze Uniunea Europeană de agricultura chimică, dar subvențiile pentru fermele mari europene continuă să susțină practici extrem de dăunătoare. O propunere de reducere a consumului de pesticide a fost lansată înainte de vară, dar este deja atacată din partea mai multor guverne ale UE.

Este deja septembrie, iar mașina de lobby a industriei pesticidelor este în plină desfășurare, repetând aceleași pove;ti false expuse public de către Corporate Europe Observatory. În toamna anului 2021, lobbyiștii i-au speriat pe deputații europeni cu studii autofinanțate care arătau „impacte dezastruoase” asupra securității alimentare dacă planurile de reducere a pesticidelor ar fi continuat.

Comisia Europeană solicită organizațiilor și cetățenilor contribuția lor cu privire la propunerea lor de reducere a pesticidelor. Acest lucru se poate face accesând website-ul de mai jos, termenul limită fiind 19 septembrie: https://www.shaketonpolitique.org/en/consultations/consultation-europeenne-pesticides/