Liberă circulație între Serbia și Kosovo
Serbia și Kosovo au convenit asupra unui aranjament de liberă circulație în acest sfârșit de săptămână. Decizia a fost luată cu sprijinul reprezentanților UE și vine să dezamorseze situația tensionată de lungă durată care a contribuit la incidente violente în nordul Kosovo.
Două probleme au alimentat tensiunile între cele două țări vecine. Prima este cerința Pristinei ca toți cetățenii kosovari cu plăcuțe emise de Serbia pe mașini să le schimbe cu cele emise la nivel local. Cealaltă este o solicitare pentru un document suplimentar pentru sârbii care intră în țară. Ambele sunt măsuri reciproce față de cele impuse de către Serbia asupra Kosovo.
La 31 iulie, tensiunile au izbucnit pe măsură ce Kosovo a implementat cerința, impactând aproximativ 50.000 de sârbi kosovari din nordul țării, care sunt susținuți de Belgrad și nu recunosc instituțiile kosovare. Aceștia au răspuns prin înființarea de blocaje în cele din urmă eliminate de forțele de poliție ale UE și cele de menținere a păcii, KFOR conduse de NATO.
Reciprocitatea este spiritul unei soluții juste și principiale. Kosovo nu va introduce documente de intrare-ieșire pentru actele de identitate sârbe.
Albin Kurti, prim-ministru Kosovo
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat, în urma deciziei din acest sfârșit de săptămână, că cetățenii Republicii pe care o conduce pot călători acum liber în Serbia, cu drepturi egale. Acesta le-a mulțumit atât Reprezentantului UE pe relații externe, Josep Borrell, cât și celorlalți oameni de stat implicați în ajungerea la această înțelegere.
Decizia plăcuței de înmatriculare urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, dar deocamdată, cel puțin, problema documentelor a fost rezolvată.
Avem o înțelegere.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate
Diplomatul UE a anunțat că Serbia a fost de acord să-și anuleze documentul de intrare-ieșire pentru persoanele din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru pesoanele sârbe. UE a facilitat dialogul dintre cele două țări de peste un deceniu și, deși au fost semnate mai multe acorduri, puține au fost implementate. O soluționare a disputei este una dintre cerințele pentru progresul ambelor țări pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Vučić a repetat că Serbia nu va recunoaște niciodată independența Kosovo, ceea ce înseamnă că sunt probabile mai multe obstacole în viitor.
Pasul este văzut ca o concesiune majoră a Serbiei, care anterior refuzase să accepte documentele emise de Pristina, îngrijorată că ar putea fi văzută ca o recunoaștere a suveranității țării. Serbia încă consideră Kosovo o parte integrantă a teritoriului său. Etnicii sârbi reprezintă 5% din populația de 1,8 milioane a Kosovo, care este în proporție de 90% compusă de etnici albanezi.