Alegeri anticipate convocate în Italia pentru 25 septembrie

Președintele Italiei a semnat decretul de dizolvare a Camerelor, după ce s-a constatat la vot că actualul guvern condus de Mario Draghi nu mai are sprijinul majorității parlamentarilor, iar o nouă majoritate nu s-a putut forma. Data la care cetățenii sunt chemați la vot este 25 septembrie.


În 2012, după faimosul său angajament de a face „tot ce este necesar” pentru a salva euro în apogeul crizei datoriilor suverane a blocului valutar, Draghi a devenit favoritul piețelor financiare și una dintre cele mai recunoscute figuri publice din Europa. La puțin peste un an după ce a părăsit președinția Băncii Centrale Europene, Draghi a fost solicitat de președintele Italiei să încerce să rezolve cea mai recentă criză de haos politic din Roma și să formeze cel de-al 67-lea guvern postbelic al țării.

Coaliția sa națională largă formată în februarie 2021 s-a destrămat joi, 21 iulie, când Draghi și-a prezentat demisia. Timpul său în fruntea executivului italian a fost ocupat cu abordarea situației de urgență provocată de COVID-19 și de adoptarea a zeci de măsuri promise Comisiei Europene în schimbul tranșelor inițiale de aproximativ 200 de miliarde de euro din fondurile UE de recuperare a pandemiei.

Perioada prin care trecem nu permite pauze în intervențiile necesare pentru a contracara efectele inflației cauzate de criza economică, costul energiei și al produselor alimentare.

Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene

Parlamentarii celor trei partide (Lega, Forza Italia și Mișcarea 5 Stele) care i-au tras de sub picioare guvernarea lui Draghi, au fost prezenți în Parlament, asigurând cvorumul, dar nu au votat pentru susținerea executivului. Cel care a deschis calea spre demiterea lui Draghi și spre alegeri anticipate a fost liderul M5S, Giuseppe Conte, care a declarat seara că fostul președinte al Băncii Centrale Euroepen a avut o atitudine disprețuitoare. „Am devenit ținta unui atac politic, am fost puși la ușă, nu erau condiții ca să putem continua cu o colaborare loială”, a explicat fostul premier Conte.

Celălalt politician care a pecetluit criza, Matteo Salvini, conducătorul Ligii, nu și-a asumat responsabilitatea, aruncând vina pe Draghi, pe M5S și pe Partidul Democrat. Și președintele Forza Italia Silvio Berlusconi, nu și-a asumat vreo răspundere pentru căderea guvernului, deși parlamentarii partidului nu au votat pentru susținerea lui Draghi.