Referendumul privind Justiția din Italia a fost invalidat, prezența la vot fiind sub 21%
Cea mai scăzută prezență la vot la un referendum național din Italia, aceasta este poate principala știre după scrutinul privind Justiția. Preconizat a fi un subiect care nu prezintă interes, cele 5 întrebări privind sistemul judiciar italian nu au atras atenția a mai mult de 20% din populația cu drept de vot.
Chiar dacă inițial referendumul a fost susținut de Liga Nord, partidul de extremă dreaptă care încearcă din Opoziție să adune toate frustrările electoratului, mobilizarea politică nu a mai avut loc. Mulți comentatori politici au susținut că subiectul preocupă prea puțin populația ci mai mult magistrații și avocații, iar întrebările care erau importante doreau doar să desființeze reguli prezente, deci absența de la vot era calea cea mai ușoară pentru a nu schimba nimic din situația existentă.
Abolirea Legii Severino
Scopul era abrogarea așa-numitei Legi Severino (2012), care interzice politicienilor condamnați definitiv pentru infracțiuni grave precum mafia, terorismul, traficul de droguri și infracțiunile împotriva administrației publice de a putea ocupa funcția.
Arestarea preventivă
Se urmărește abrogarea arestării preventive a celor care nu au fost încă condamnați pentru o infracțiune, motivată de riscul de recidivă (adică manipularea probelor sau riscul de fuga(, pentru a evita reținerea unei persoane care se dovedește a fi nevinovată). .
Separarea funcţiilor magistraţilor
Promotorii urmăreau să abroge posibilitatea acordată unui magistrat de a-și schimba direcția profesională, mai exact între procuror și judecător, obligând alegerea la începutul carierei dacă vor să fie procurori sau judecători.
Votul avocaților din Consiliile Judecătorești
Consiliile judecătorești sunt compuse din două treimi din magistrați și într-o treime din avocați și profesori universitari de drept, dar aceștia din urmă sunt excluși de la participarea la evaluarea profesionalității magistraților. Referendumul avea ca scop eliminarea excluderii avocaților și profesorilor de la a participa la evaluare.
Alegerea judecătorilor CSM
Înlăturarea regulii care spune că fiecare magistrat care dorește să fie membru în Consiliul Înalt al Magistraturii trebuie să aibă 25 de semnături de la magistrați. Scopul referendumului a fost de a ajunge la cereri individuale, fără un număr maxim de semnături.