Industria agrochimică dorește să continue utilizarea Glifosatului în ciuda incertitudinii siguranței acestuia

Procesele spectaculoase din SUA câștigate de victimele cancerului care au dat în judecată Monsanto, după ce au fost expuși mult timp la Round Up și glisfosat, cea mai importantă componentă a acestuia, nu par să afecteze industria agrochimică dar și agențiile privind siguranța alimentară din UE.


Gigantul german agrochimic a cumpărat Monsanto cu peste 50 de miliarde de dolari și acum trebuie să se ocupe de litigiile și amenzile companiei care a pierdut în justiția din SUA. Este esențial în acest sens ca glifosatul să rămână pe piață și în uz în agricultură, în ciuda din ce în ce mai multe dovezi științifice că provoacă cancer și dăunează ecosistemelor la scară masivă.

Vânzările de glifosat reprezintă o treime din toate vânzările de erbicide, pe o piață de 48.000 de tone anual în UE, care valorează miliarde de euro. Autorizația de introducere a glifosatului pe piața UE expiră la sfârșitul acestui an. Și se pare că lobby-ul toxic își face din nou simțită prezența, așa cum se întâmplă adesea în problemele legate de pesticide și erbicide, subliniază organizațiile neguvernamentale.

Agențiile supraveghetoare întârzie aplicarea dovezilor științifice

Pe fondul controversei dintre concluzia IARC și cea a EFSA și ECHA privind carcinogenitatea glifosatului, reînnoirea licenței pentru glifosat fusese acordată în decembrie 2017 pentru doar 5 ani, în loc de 15 ani, așa cum a propus inițial Comisia Europeană. În timp ce această controversă rămâne nerezolvată până în prezent, noi dovezi se adună despre expunerea la glifosat și impactul direct și indirect care rezultă asupra sănătății umane și asupra ecosistemelor.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a decis săptămâna trecută să mențină clasificarea existentă a glifosatului: toxic pentru viața acvatică, dar încă nicio clasificare ca cancerigen, în ciuda dovezilor științifice și mai puternice decât în ​​2015, când Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a OMS a clasificat glifosatul drept „probabil cancerigen pentru oameni”. Coaliția de ONG „Ban Glyphosate” a respins ferm concluzia ECHA conform căreia „dovezile științifice disponibile nu îndeplineau criteriile de clasificare a glifosatului pentru toxicitatea unui organ țintă specific sau ca substanță cancerigenă, mutagenă sau reprotoxică”.

ONG-urile condamnă acțiunea drept „negare a științei și nerespectarea legislației UE

Într-o mișcare surprinzătoare pentru restul lumii dar probabil nu și pentru industria agrochimică, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a anunțat recent că nu se poate încadra în calendarul pentru evaluarea riscului acestui produs chimic. Pentru industrie, acesta este un cadou pentru încă un an de autorizare pentru toate produsele sale pe bază de glifosat din UE. În ianuarie 2019, marea majoritate a deputaților europeni a votat în favoarea raportului final al comisiei PEST, ca urmare a documentelor Monsanto și a scandalurilor în jurul glifosatului.

Coaliția „Interzicerea glifosatului” face apel la EFSA să-și folosească „anul suplimentar” pentru a efectua o evaluare amănunțită a tuturor studiilor relevante, conform bunelor practici științifice și în conformitate cu liniile directoare aplicabile.

Foto: Tom Fisk