Mélenchon lansează o campanie de unire a Stângii înaintea alegerilor parlamentare din Franța

Socialiști, ecologiști și comuniști din Franța au fost prezenți în acest sfârșit de săptămână în Seine-Saint-Denis pentru a marca lansarea unei campanii de unire a Stângii înaintea alegerilor parlamentare. Principalul catalizator al acestei uniuni este candidatul prezidențial de pe locul 3, Jean-Luc Mélenchon.


Noua Uniune Populară Ecologică și Socială se numește noua coaliție a tuturor forțelor de stânga. Cel puțin asta își doresc cei care au strâns rândurile electorale în jurul lui Mélenchon. După zile și nopți de negocieri uneori greoaie, stânga unită și-a livrat prima fotografie de familie în fața unui audiențe entuziaste.

Cel puțin pentru următoarele patruzeci de zile, până la momentul alegerilor parlamentare, Adrien Quatennens, Fabien Roussel, Julien Bayou, Mathilde Panot, Olivier Faure, vor sprijini pe Jean-Luc Mélenchon în fruntea unei noi majorității în Adunarea Națională și a Guvernului.

„Nu doar un acord electoral”

Jean-Luc Mélenchon nu a ezitat să îmbrace această nouă etapă a stângii politice din Franța cu o asumată solemnitate. Acesta a declarat că nu este doar o unire a stângii, ci o nouă pagină de istorie.

Nu este doar un acord electoral. (…) Este un act de rezistență colectivă la o epocă a maltratării sociale, ecologice și democratice.

Jean-Luc Mélenchon

Fostul candidat la prezidențiale l-a criticat și pe Emmanuel Macron, reinvestit pentru al doilea mandat cu câteva ore înaintea discursului. Acesta din urmă a fost acuzat că a fost ales în mod implicit sub constrângerea unui al doilea tur, fără să fi anunțat vreodată un program. Jean-Luc Mélenchon le-a mai transmis tuturor celor care au vrut ani în șir ca diferitele facțiuni de stânga să se înțeleagă, că „ne înțelegem acum.”

Alegerile legislative din Franța sunt programate să aibă loc pe 12 și 19 iunie 2022 pentru a alege cei 577 de membri ai celei de-a 16-a Adunări Naționale a celei de-a cincea Republici Franceze. În primul tur este ales un candidat care obține majoritatea absolută de voturi valabile și un total de voturi egal cu 25% din electoratul înregistrat. În cazul în care niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează un tur de scrutin între candidații care au primit un total de voturi egal cu 12,5% din electorat. Este ales candidatul care a primit cele mai multe voturi în al doilea tur.