Franța și-a ales președintele pentru următorii 5 ani

Până în 2027, președintele Republicii Franceze rămâne Emmanuel Macron. Acesta câștigă cel de-al doilea mandat după o reluare a turului doi din 2017, împotriva reprezentantei de extremă dreaptă, Marine Le Pen.


Politica franceză din ultimii ani a fost una inedită. Partidele tradiționale s-au prăbușit la nivel național, iar spațiul lăsat liber de dezamăgire și promisiuni încălcate au făcut loc unor forțe politice noi dar și reînvierii celor extremiste. Oarecum tendința spre populism și extremism s-a manifestat în ultimii ani în întreg Occidentul, doar că sistemul de partide a fost suficient de flexibil încât să absorbă respectivele populisme sau extremisme.

În urma celor mai recente alegeri din Franța, cu o prezenţă la vot de 72%, noul partid înființat de Macron rămâne principalul partid de guvernământ. Chiar dacă în ultimii 5 ani președintele republicii a stârnit multe critici de la foștii săi susținători și a și dus la creșterea extremei drepte reprezentate în cursa prezidențială de LePen.

La scurt timp după victoria lui Macron, au început să curgă mesajele de felicitare prin mijloacele electronice de comunicare în masă. Dacian Cioloş, fost lider al Grupului Renew Europe (înființat de Macron) din Parlamentul European, a transmis un asemenea mesaj duminică searapentru această victorie decisivă”, promițând în același timp că reprezentanții grupului politic îi vor fi „alături în următorii cinci ani pentru a duce proiectul european şi a lupta pentru dezvoltarea naţiunilor noastre.

Emmanuel Macron a obţinut 58,5% din voturi, iar contracandidata sa a reușit să strângă 41,4% din voturile celor care s-au prezentat la urne pentru al doilea scrutin. Comparativ cu ultimele alegeri, candidata extremei drepte a crescut în opțiunile francezilor, în timp ce Macron a scăzut, lucru vizibil încă din primul tur de vot pentru președintele ale cărui politici publice au fost contestate din 2017 până în prezent.

Înfrângerea lui Le Pen a fost posibilă și deoarece milioane de alegători francezi care îl disprețuiesc sincer pe Macron și politica lui l-au votat pentru a opri amenințarea de extremă dreaptă. De data aceasta a fost suficient pentru a opri extrema dreaptă să acceadă direct la guvernare. Dar tendința este clară și ar trebui să fie alarmantă pentru mulți politicieni francezi care se complac în a guverna în detrimentul intereselor celor mai mulți.

În timp ce rezultatul alegerilor și victoria lui Macron este o veste bună pentru Europa și pentru lume, din rezultatul puternic al lui Le Pen, comparativ cu 2017, mai reiese că există „o diviziune socială profundă în Franța”, declară europarlamentarul social-democrat german, Udo Bullmann, pentru Euractiv. Acesta subliniază că Franța are nevoie de o reînnoire socială și ecologică, iar reconfirmatul președinte ar trebui să se adreseze în special alegătorilor de centru-stânga.

Unele voci spun că Franța arată lumii că populismul nu poate învinge. Cu toate acestea, acest val crește, iar datoria celor aleși de către cetățeni este să încerce să soluționeze problemele sociale, nu să le adâncească. Și președintele organizației Jeunes Européens – Franța, Antoine Chabal, solicită ca cel de-al doilea mandat al lui Macron să fie „devotat pentru a face Europa mai unită și mai democratică”.

În acest sens finalizarea integrării europene și crearea unei uniuni politice reale capabile să-și apere valorile în interiorul și în afara granițelor sale este esențială. O politică franceză puternică, în tandem cu cea germană, este important a fi dezvoltată cât mai curând. Mai ales în contextul violenței internaționale exprimate de Rusia în Ucraina.