Președinția cehă a Consiliului UE va fi populată cu studenți și stagiari Erasmus

Mai mulți studenți și stagiari ai programului Erasmus au fost recrutați de către autoritățile cehe pentru a ocupa diverse roluri în cadrul președinției Consiliului UE, care începe în iulie pentru Statul Membru din Europa centrală. în iulie. Tinerii critică însă condițiile de muncă nepotrivite și faptul că vor trebui să-și acopere propriile cheltuieli.


Președinția cehă a optat pentru o președinție low-cost, așa cum a decis guvernul anterior al lui Andrej Babiš, informează Euractiv. Banii în plus alocate de actualul guvern al Cehiei vor acoperi doar costurile asociate cu inflația.

Majoritatea muncii va fi făcută de studenți care acționează ca stagiari, nefiind angajați de către Cehia diplomați cu experiență. Tinerii se plâng de condițiile precare ale stagiaturilor. Cei selectați ar urma să-și plătească singuri cazarea la Bruxelles cu toate că bugetul Erasmus este de de 750 EUR pe lună. Studenții au subliniat că ar trebui să investească cel puțin 3.000 de euro din buzunarele proprii pentru a acoperi toate costurile legate de șederea lor la Bruxelles.

Am aprecia dacă condițiile stagiului ar fi egale pentru toți stagiarii și dacă costurile președinției cehe a UE nu ar trebui să fie acoperite de economiile părinților noștri sau de economiile noastre personale câștigate în timpul studiilor.

Potrivit informațiilor obținute de Euractiv, scopul stagiului nu este de a câștiga bani, ci de a câștiga experiență pentru viața profesională. Șeful Reprezentanței Permanente a Cehiei la Bruxelles a declarat că autoritățile doresc să folosească această oportunitate pentru ca tinerii să coopereze cu experții cehi care lucrează în prezent în instituțiile UE.