Activiștii Greenpeace blochează transferul pe mare a 100.000 de tone de petrol rusesc către Europa

Activiștii Greenpeace din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Rusia au început o blocadă a unui transfer de petrol rusesc pe mare în nordul Danemarcei. Înotătorii și activiștii din caiace și bărci s-au plasat între două nave transportoare, în încercarea de a le împiedica să livreze 100.000 de tone de petrol rusesc, de la petrolierul Seaoath la nava Pertamina Prime, în apele europene.


De fiecare dată când se achiziționează petrol sau gaze rusești, cufărul de război al lui Putin crește, iar până acum cel puțin 299 de nave transportoare cu combustibili fosili au părăsit Rusia de la începutul războiului împotriva Ucrainei. Greenpeace solicită dezinvestirea globală și eliminarea treptată a combustibililor fosili și un embargo asupra combustibililor fosili din Rusia pentru a opri finanțarea războiului.

Este clar că combustibilii fosili și banii care curg în ei sunt cauza principală a crizei climatice, a conflictelor și a războiului, provocând suferințe imense oamenilor din întreaga lume. Energiile regenerabile sunt acum cea mai ieftină formă de energie electrică nouă, subcotând costul combustibililor fosili aproape peste tot pe planetă.

Guvernele nu ar trebui să aibă nicio scuză de ce continuă să arunce bani în combustibilii fosili care profită pentru câțiva și alimentează războiul, acum în Ucraina. Dacă vrem să susținem pacea, trebuie să punem capăt acestui lucru și să renunțăm urgent la petrol și gaze.

Sune Scheller, șefa Greenpeace Danemarca

Un serviciu de urmărire lansat de Greenpeace UK a identificat cel puțin 299 de nave care transportau petrol și gaze din Rusia de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei pe 24 februarie, iar 132 dintre ele se îndreptau spre Europa. În ciuda faptului că unele țări au declarat interzicerea sosirii navelor rusești, cărbunele, petrolul și gazele fosile rusești încă ajung prin nave înmatriculate în alte țări.

Până acum, Statele Membre ale UE nu au reușit să ajungă la un acord privind interzicerea importului de petrol rusesc. Greenpeace solicită guvernelor să facă alegeri pe termen lung ca răspuns la războiul din Ucraina, care vor contribui la crearea păcii și siguranței, precum și să facă alegeri care să creeze un viitor stabil, cum ar fi o tranziție rapidă la energie eficientă și regenerabilă.

Avem deja soluțiile și sunt mai ieftine și mai accesibile decât oricând. Tot ce avem nevoie în UE este voința politică de a trece rapid la energie regenerabilă pașnică și durabilă și de a investi în eficiența energetică. Acest lucru nu numai că va crea locuri de muncă, va scădea facturile la energie și va aborda criza climatică, ci va reduce și dependența noastră de combustibilii fosili importați care alimentează conflictele în lume.

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene și în 2021 țările europene au plătit până la 285 de milioane de dolari pe zi pentru petrolul rusesc! În 2019, mai mult de un sfert din importurile de țiței ale UE și aproximativ două cincimi din importurile de gaze fosile au venit din Rusia, la fel ca aproape jumătate din importurile de cărbune. Importurile UE de energie din Rusia au fost în valoare de 60,1 miliarde EUR în 2020.

Foto: Kristian Buus / Greenpeace