Mai mult de o cincime din aparatura de imagistică din Europa este învechită (STUDIU)

Procentul de echipamente de imagistică medicală din Europa cu o vechime de peste zece ani este alarmant de mare, iar diferențele mari în densitatea echipamentelor dintre țările europene nu au fost reduse, concluzionează un studiu efectuat la nivelul UE, aducând în prim plan o problemă strigentă pe măsură ce eforturile de stăpânire a pandemiei de coronavirus se reduc.


Cercetarea a COCIR a colectat statistici și a sprijinit în mod proactiv Statele Membre UE în monitorizarea profilului de vârstă al bazei instalate de echipamente de imagistică medicală încă din anii 1990. De atunci, organizația monitorizează principale categorii de produse de imagistică medicală instalate în Europa.

În 2014, datele COCIR au arătat mai întâi o deteriorare clară și severă a vechimii bazei instalate, cu potențialul de a pune pacienții în pericol. Din acel an, factorii de decizie politică și furnizorii de servicii medicale au fost îndemnați să inverseze această tendință negativă prin dezvoltarea de planuri pentru înlocuirea promptă a echipamentelor învechite.

Deoarece problema „învechirii tehnologice” poate rămâne adesea nedetectată, COCIR a elaborat un set de „Reguli de aur”, care recomandă o combinație adecvată în profilul de vârstă al echipamentelor instalate. Aceasta ține cont atât de obligația de a obține profit din investițiile de capital și nevoia de a valorifica pe deplin beneficiile inovării.

REGULILE DE AUR COCIR (formulate încă din 2003)

  1. Cel puțin 60% DIN BAZA ECHIPAMENTULUI INSTALAT TREBUIE SĂ AIBĂ O VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 5 ANI
    Mediile ciclului de viață al tehnologiei medicale sugerează că echipamentele vechi de până la 5 ani reflectă în mod adecvat starea actuală a tehnologiei cu posibilitatea de upgrade-uri viabile din punct de vedere economic.
  2. NU MAI MULT DE 30% DIN BAZA ECHIPAMENTULUI INSTALAT TREBUIE SĂ AIBĂ ÎNTRE 6 ȘI PÂNĂ LA 10 ANI
    Tehnologia medicală cu vârsta cuprinsă între șase și zece ani rămâne în general adecvată scopului. Cu toate acestea, strategiile de înlocuire a sistemului ar trebui dezvoltate pentru a beneficia de câștigurile de eficiență oferite de cele mai noi tehnologii.
  3. NU MAI MULT DE 10% DIN PROFILUL DE VÂRSTE TREBUIE SĂ AIBĂ O VÂRSTĂ MAI MARE DE 10 ANI
    Tehnologia medicală veche de peste zece ani este depășită și este din ce în ce mai dificil de întreținut și reparat. Comparativ cu ghidurile medicale actuale și cele mai bune practici, poate fi considerat învechit sau inadecvat pentru întreprinderea anumitor proceduri; înlocuirea ar trebui considerată esențială și prioritară!

Mai mult de o cincime din baza instalată europeană are acum mai mult de zece ani. Acesta este cazul tuturor categoriilor de produs măsurate.

În ultimii zece ani, numărul țărilor care îndeplinesc „Regulile de aur” ale COCIR nu s-a îmbunătățit semnificativ; în de fapt, situația s-a deteriorat și mai mult. Pentru echipamentele cu raze X intervenționale, aparatele mai vechi reprezintă acum o treime din total.

Singura îmbunătățire ușoară înregistrată a fost pentru computer tomograf (CT), care arată o creștere a unităților vechi de unu până la cinci ani. Datele despre densitatea echipamentelor arată diferențe mari între țările europene. Pentru majoritatea țărilor, unitățile de densitate per milion de locuitori sunt sub media UE-27 pentru toate categoriile de produse măsurate.

Foto principală: MART production