Legea europeană privind serviciile digitale, votată în Parlamentul European

Parlamentul European a votat în această săptămână Legea privind serviciile digitale, crucială pentru reglementarea internetului. Prin intermediul ASD (sau DSA cum este cunoscută legea la nivel internațional), Uniunea Europeană elaborează un set de reguli fără precedent pentru o nouă lume digitală, modelând societatea noastră pentru deceniile următoare.


Legea privind serviciile digitale ar putea construi viitorul internetului, subliniază Sebastian Becker pentru „Social Europe”. Prin abordarea semnificativă a impactului negativ pe care marile platforme de rețele sociale îl au asupra societăților noastre, DSA are potențialul de a controla „Big Tech” și de a încuraja locuitorii și comunitățile europene să-și exercite drepturile. Noua reglementare UE ar putea repune indivizii controlul asupra experienței lor online, permițându-le să decidă ce conținut doresc să vadă, în loc să fie exploatați de reclame bazate pe supraveghere fără consimțământ.

Obligațiile mai stricte de a respecta drepturile omului ar putea avea totuși un cost pentru marile platforme.

Sebastian Becker (Social Europe)

Din cauza menționată în citat, atât pe continentul european cât și pe întregul mapamond, un număr mare de companii și conducerile acestora cu interese personale au încercat să înăbușe dezbaterea publică despre o reglementare a practicilor actuale. Peste 97 de milioane EUR sunt cheltuite anual de industria digitală pentru lobby a decidenților UE. Doar zece companii sunt responsabile pentru aproape o treime din această sumă (32 milioane EUR): Vodafone, Qualcomm, Intel, IBM, Amazon, Huawei, Apple, Microsoft, Facebook și Google.

Bugetele uriașe pentru lobby alocate de „Big Tech” au un impact semnificativ asupra politicilor UE, adică se crează și oferă acces privilegiat securizat. Oficialii de la nivel înalt ai Comisiei Europene au ținut 270 de întâlniri privind acest subiect din noiembrie 2019, dintre care 75% au fost cu lobbyiști din industrie – Google și Facebook au condus detașat în clasament. Acest aspect nu ar trebui să surprindă, având în vedere că profiturile acestor corporații ar putea avea de suferit semnificativ ca urmare a noilor reglementări.

Votul depășește lobby-ul, cel puțin în Parlamentul European

Faptul că puterea de a modela internetul este concentrată în prezent în mâinile a foarte puțini actori, ridică semne de întrebare privind efectele asupra democrației, drepturilor fundamentale și economiei. Modelul de afaceri predominant folosit de platforme se bazează pe exploatarea pe scară largă și de rutină a datelor personale ale utilizatorilor. Acest lucru are consecințe dăunătoare pentru drepturile fundamentale, societatea democratică și viața de zi cu zi a miliarde de oameni.

Votul Parlamentului European pentru modificarea DSA este un pas important către creșterea controlului persoanelor asupra a ceea ce văd și cu cine interacționează online și protejarea acestora împotriva exploatării datelor la scară industrială. Aceste propuneri importante ar permite un internet care să acorde prioritate drepturilor, mai degrabă decât să umple în continuare buzunarele unora dintre cei mai bogați oameni. Acum membrii Parlamentului European ar trebui să consolideze aceste victorii în viitoarele „negocieri în trialog” cu Statele Membre privind versiunea finală a legislației.

Ce va face DSA în forma actuală, dacă Statele Membre vor fi de acord?

Așa cum este pregătită, Legea conține propuneri bune pentru a îndeplini standardele privind drepturile omului în contexte online, recunoscute de organizațiile societății civile (precum Access Now, Electronic Frontier Foundation și European Digital Rights).

Acestea se referă la regimul de răspundere condiționată pentru intermediarii online și interzicerea unei obligații generale de monitorizare, care altfel ar scana tot conținutul online al persoanelor. Aceste două elemente importante vor descuraja platformele online de la eliminarea fără discernământ de conținut, protejând libertatea de exprimare. Vor împiedica de asemenea ca platformele să devină judecător și juriu asupra conținutului online care ar trebui eliminat, fără verificare și la viteze nerealiste. Printre îmbunătățirile aduse de legislație se mai numără și:

  • interzicerea tehnologiei „modele întunecate” pe care companiile le folosesc pentru a păcăli utilizatorii să-și dea acordul neintenționat ca să-și partajeze datele personale.
  • interzicerea utilizării datelor sensibile pentru reclame direcționate, care ar împiedica utilizarea de către Big Tech a datelor personale, cum ar fi orientarea sexuală sau originea etnică a utilizatorilor.
  • recunoașterea nevoilor utilizatorilor și companiilor de criptare securizată, end-to-end, este o victorie pentru susținătorii confidențialității. Conform acestor reguli, statelor membre ale UE nu li se va permite legal să limiteze o astfel de tehnologie importantă din „motive de securitate”.

Foto: Teona Swift