Roberta Metsola a fost aleasă Președintă a Parlamentului European

Europarlamentara din Malta, Roberta Metsola, a fost aleasă marți, 18 ianuarie, în fruntea instituției reprezentative a cetățenilor din UE. Mandatul de 5 ani al liderului Parlamentului European a fost înjumătățit în mod informal printr-o înțelegere dintre marile grupuri politice.


Aleasă cu 458 de voturi, Metsola a câștigat în fața candidatei suedeze a Partidului Verzilor, Alice Kuhnke, care a obținut 101 de voturi și candidata stângii, Sira Rego, din Spania cu 57 de voturi. În ultimul moment, parlamentarul conservator Kosma Złotowski și-a retras candidatura în urma unui acord cu alte grupuri politice privind rolurile vicepreședinților și chestorilor adunării, care urmează să fie aleși și în cadrul sesiunii parlamentare din această săptămână, informează Euractiv.

Alegerea maltezei a rezultat dintr-un acord între principalele trei partide din PE: Partidul Popular European de centru-dreapta, Renew Europe de centru și Socialiștii & Democrații de centru-stânga. Acordul a fost ajuns la începutul mandatului în 2019 și reînnoit pentru jumătatea mandatului, cu o listă actualizată de zece priorități politice: valori, climă, sănătate, digital, economie, afaceri sociale, securitate, migrație, afaceri externe și instituții UE. .

Primul lucru pe care mi-aș dori să-l fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament. (…) Îl voi onora pe David Sassoli în calitate de președinte apărând mereu pentru Europa, pentru valorile noastre comune de democrație, demnitate, justiție, solidaritate, egalitate, statul de drept și drepturile fundamentale.

Roberta Metsola

Al patrulea grup ca mărime al Parlamentului, Verzii au fost lăsați în afara acordului și au acuzat celelalte partide că nu țin cont de grupurile mai mici. „Au fost anumite pofte care trebuiau satisfăcute, în detrimentul grupurilor politice mai mici din Parlamentul European”, a spus copreședintele Verzilor, Philippe Lamberts.

Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola, care este europarlamentar din 2013, este cel mai tânăr președinte al PE ales vreodată. Ea a devenit prim-vicepreședinte în noiembrie 2020 și a fost președinte interimar al Parlamentului după ce președintele Sassoli a decedat la 11 ianuarie. Este a treia femeie președinte a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).