[Cetățenii întreabă] Aradul nu mai merită nici nume de străzi?

În caz că nu se cunoaște, numele de stradă de la capetele străzilor și numerele de casă ale locuințelor fac parte din sistematizarea unui oraș. Nu este vorba doar de estetică ci de faptul că asta presupune civilizație. Comunități moderne, rupte de epoca pre-industrială când zborul era doar atributul păsărilor.


Umanitatea a învățat să zboare, însă Aradul încă nu are peste tot numele străzilor tipărite și plasate la loc de cinste. De multe ori, te trezești că nu găsești străzile sau numerele locuințelor. Parcă este logică în acest context confuzia autorităților și a polițiștilor când descind la adresa greșită!

Sigur că soluțiile tehnologice sunt panaceeul în țara care are un procent considerabil de „toalete” în curte. Aplicațiile precum waze-ul folosit de firmele de curierat, indică aproximativ locul căutat dar nu îți spune faptul că locuința este roșie cu țigle albastre. Așa că până și persoanele care folosesc aceste tehnologii încă au nevoie de numele străzilor și mai ales numerele pe clădiri!

Tema nu este nouă, discutându-se în mandatul de 15 ani al lui Gheorghe Falcă despre o soluție. Se începuse montarea unor stâlpi la capăt de străzi cu numele și direcția străzii. A bătut vântul și o mare parte din plăcuțe au picat. Iar soluția a fost folosită prea puțin. Fiind atunci motivată în mare parte de elementul estetic și nu cel de sistematizare.

În cartierele de blocuri ar fi utile și panouri informative, cu o hartă generală. Pentru ca la momentul când cineva intră într-o zonă să poată vizualiza în ce direcție se află strada căutată și mai ales care sunt numerele blocurilor, scărilor de bloc și așa mai departe.