Bunuri publice ale Aradului, închiriate de administrația PNL+PSD la prețuri derizorii

Când cumperi sau închiriezi ceva sub prețul pieței în lumea afacerilor se spune că ai dat lovitura. Când o entitate privată face asta pe spatele administrației publice se numește că a dat o lovitură Statului. În cel mai bun caz, angajații Primăriei Arad pot declara în fața evidențelor și a instanțelor de judecată că au fost afectați concomitent de o prostie instituțională. De cele mai multe ori însă este vorba de o afacere imobiliară bine pusă la punct și un caz de corupție clasic, cu complici în rândul funcționarilor publici și din zona politică. Din care interesul public iese pierzător, iar cineva face bani frumoși pe spatele și buzunarul Statului.
Patrimoniul orașului este unul public, iar veniturile obținute din exploatarea lui trebuie reinvestite în municipiu. Acesta este, în viziunea USR, un principiu pentru o administrație sănătoasă și eficientă. Este și motivul pentru care consiliera municipală, Daniela Săbău, a solicitat săptămâna trecută retragerea Proiectului de Hotărâre nr. 550/2021 de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal. Însă acest proiect s-a regăsit la vot în ședința din 3 decembrie, aprobat cu susținerea reprezentanților PNL și PSD; consilierii USR s-au abținut.
Proiectul votat de PNL și PSD se referă la închirierea clădirii fostei Euromedic, actualmente Affidea, cu destinație de dispensar policlinic. Imobilul situat în cartierul Micălaca, zona 300, este proprietate publică a Municipiului Arad. Un imobil cu 3 nivele (S+P+1), cu o suprafață desfășurată de cca. 1.300 mp, va fi închiriat de administrația locală cu aproximativ 4,8 EUR/mp.

Conform analizelor realizate de USR evaluarea prețului de închiriere a imobilului a fost trunchiată, rezultând o valoare a chiriei propuse cu mult sub cea a pieței. Pe scurt, Primăria Arad propune închirierea unui imobil medical situat într-o zonă relativ centrală la un preț puțin mai ridicat decât al cel al unei hale industriale situată în extravilan. Iar pentru că este luna cadourilor, contractul aprobat prevede și posibilitatea chiriașului de a subînchiria imobilul!

Inițial proiectul fusese înaintat spre vot la finele lunii noiembire, însă la atragerea atenției că nu este menționată întreaga suprafață în acte (foto sus), acesta a fost retras și reintrodus. Mai mult decât atât, contractul de închiriere se încheie pe 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10, timp în care chiria va rămâne neschimbată. În condițiile în care piața imobiliară este dinamică și revizuirea anuală a chiriei este o practică uzuală. Reprezentanții USR au considerat că plafonarea chiriei pentru, practic, 20 de ani nu aduce niciun beneficiu comunității.
Acest mod de a administra bugetul este unul profitabil pentru membrii administrației, dar dezastruos pentru arădeni. USR este și va fi ferm împotriva acestor practici.
Daniela Săbău (USR), consilier local municipal
Cu alte cuvinte, administrația PNL+PSD a hotărât ca o clădire valoroasă să fie închiriată sub prețul pieței, dând mână liberă chiriașului să exploateze imobilul la o valoare mai mare. În paralel, aceeași administrație încarcă arădenii cu taxe de zonă A pentru a compensa lipsa banilor, în timp ce spre exemplu Ștrandul Neptun trece din zona A în zona B de impozitare doar pentru ca Recons să plătească impozite mai mici.