Soarta cilindrilor pentru afișajul stradal din Arad

Cilindrii pentru afișajul stradal din Arad, simboluri ale unei dezvoltări economice impresionante a orașului, au fost realizate din fontă și amplasate după 1906. Informațiile și detaliile fotografice au fost lansate în comunitatea locală de către Kurunczi Ferenc.


Structurile menționate sunt amplasate în diverse locații de pe bulevardul principal din centrul orașului, la marginea trotuarului, la circa 100-150 de metri unul de altul, dar în locurile mai aglomerate la o distanță de 50 de metri unul de celălalt. Cilindrii sunt fabricați din fontă, înalți de 4 metri și întăriți cu curele metalice, atât în partea superioară cât și cea inferioară.

Pentru că erau goale în interior, Uzina Electrică folosea cilindrii pentru a adăposti stații transformatoare, subliniază Kurunczi. Sub bordura circulară a cupolei, se află, așezate simetric, patru steme identice ale orașului liber regesc Arad: cele trei turnuri de biserică, cetatea orașului, un braţ având în mână o sabie, şi trei panglici ondulate simbolizând râul Mureş.

Cilindrii au fost folosiți pentru afișarea reclamelor, pentru anunțuri de spectacole, publicitarea manifestărilor culturale și sportive, afişe şi anunţuri cu conţinut de interes public, aprobate de forurile competente. Au fost perioade în care acești stâlpi cilindrici au fost închiriați de diverse fime.

Potrivit unui articol din ziar, publicat în martie 1910, firma Czeiler și Glück, care închiriase cilindrii pentru afișaj, a refuzat să afișeze anumite afișe „incitante” cu conținut politic. Ei au declarat că le vor afișa doar cu permisiunea căpitanului șef al orașului, acesta nepermițând acest aspect.

În cărțile poștale vechi, se pot vedea că deja existau stâlpi în piețele orașului (Szabadság-tér și Thököly-tér, azi Avram Iancu și Piața Catedralei) înainte de montarea acestor cilindrii din fontă pentru afișajul stradal. Probabil acei stâlpi eleganți, executați cu mult rafinament și bun gust au fost folosiți și pentru publicitate.

Kurunczi Ferenc

Acești cilindrii pentru afișajul stradal trebuiau curățați și revopsiți periodic. Ultima acțiune a fost în noiembrie 2019, când Primăria a dispus curățarea și revopsirea stâlpilor ruginiți. Astăzi, din cele câteva zeci de exemplare existente pe vremuri, au mai rămas doar 4 bucăți.

Cilindrul pentru afișajul stradal din Piața Plevnei a fost ridicat de pe domeniul public în urmă cu câteva săptămâni. Conform relatării domnului Boca, administratorul public al Aradului, acest cilindru a fost transportat în depozitul RECONS până la recondiționare. Sperăm că așa se va întâmpla.

Restul cilindrilor care au fost demontați, pe vremuri, niciodată nu au mai fost recondiționați și remontați la marginea trotuarului. În alte țări sunt considerați monumente de arhitectură. Ar fi păcat să nu le păstrăm.

Kurunczi Ferenc

Istoria pe scurt a acestui tip de metodă publicitară

Prima coloană de publicitate adevărată a fost montată la începutul anilor 1850, în orașul Naumburg (Germania), de către germanul Ernst Theodor Amandus Litfaß (1816-1874), fost proprietar și editor de tipografie. Primele coloane erau din piatră. Intenția lui cu aceste coloane publicitare a fost promovarea produselor propriei tipografii, folosind afișe mari. După puțin timp a devenit o afacere de succes. Mai târziu tânărul tipograf, cu o foarte bună perspicacitate pentru afaceri, și-a extins afacerea și în alte orașe. Stâlpii cilindrici similar cu cele de astăzi, înalți de patru metri, au fost montați la Berlin, în anul 1854.

Coloanele sale de publicitate s-au răspândit curând și în alte orașe din Germania, apoi în Viena, Budapesta, în alte orașe europene și apoi în întreaga lume. În patria sa, coloana de publicitate este încă și în zilele noastre numită „Coloana Litfass” (Litfass-Säule), iar unul dintre piețele din centrul Berlinului este numit după Litfaß, considerat inventatorul coloanei de publicitate și titulat „împăratul reclamei”.