[PRESA sub LUPĂ] Examenul practic de silvicultură picat de primarul Aradului

De la începutul săptămânii, silvicultura este tema centrală a discuțiilor în spațiul public de la nivel local. De la tentativa primarului PNL, Călin Bibarț, de a aduna susținerea arădenilor pentru planul de cumpărare a unui brad artificial de 500.000 RON, la plantarea unui arbust pe bulevardul central, într-o locație complet neinspirată, locuitorii și politicienii deopotrivă discută despre copaci. Ceea ce ar fi trebuit să îi ofere primarului, de profesie inginer silvic, fost director al Romsilva, un avantaj. Acesta însă a picat acest examen practic, pe cât și pe cel de gospodar când a recunoscut indirect că nu a știut de acțiunea de plantare pe strada principală a Aradului. Dacă citiți presa tradițională locală nu veți găsi totuși acest adevăruri.


Publicația care îi sare în ajutor primarului este cea în care scrie asistenta europarlamentarului și președintelui de filială județeană al PNL. În primul caz, cel al anunțului de susținere pentru brad artificial, se specifică că este vorba de un sondaj, iar „arădenii au răspuns cu peste două mii de comentarii, semn că problema bradului de Crăciun este poate printre singura care reușește să le mai stârnească interesul.” Deși pagina de Facebook a politicianului nu este deloc un spațiu liber și accesibil tuturor, multe dintre vocile critice fiind blocate din a comenta!

Nu se insistă prea mult pe costurile asociate cu achiziționarea instalației artificiale în locul tradiționalului brad de Crăciun, ci se oferă o declarație al altui politician. Insinuând că este vorba de „o dispută politică”, mai ales că în anunțul său, reprezentantul PNL de la Primărie spune că vrea să-i convingă pe consilierii care nu au aprobat achiziția de 500.000 RON. Mai mult, după cum observau alți ingineri silvicultori, este vorba de un molid, iar condițiile în care sunt tăiați aceștia nu se potrivesc cu textul apocaliptic al fostului director al Romsilva, actual primar al Aradului.

Ipocrizia este evidentă și pentru că în cazul tăierii a 34 de arbori din centrul orașului, mult mai necesari decât un molid de pe vreo pășune, reprezentantul PNL nu a efectuat niciun sondaj și nicio campanie de PR pentru o soluție alternativă, cum a fost în cazul „Bradului”.

A doua discuție desfășurată tot în domeniul silviculturii a avut în centru un arbust plantat într-o locație necorespunzătoare, după cum se poate vedea din imagine. Văzând că „sondajul” privind bradul nu funcționează la impactul preconizat, iar noua știre (cu criticile de rigoare) se viralizează în mediul online, primarul Bibarț reacționează.

Nu asumând vreo vină în aprobarea inițială a locațiilor de plantare. Nici măcar prin relatarea unor discuții cu oamenii din cadrul Primăriei Arad. Ci direct prin „sancționarea” muncitorului care a plantat respectivul arbore. Trimis acum să îl înlăture!

Iar „presa” a simțit nevoia să aprecieze reacția rapidă, „mobilizarea, inclusiv a administrației locale, a fost una ce poate ar trebui regăsită și în remedierea altor și altor probleme din oraș”. Articolul semnat desigur de asistenta europarlamentarului Falcă. Pentru care critica haosului administrației locale PNL (ce nici nu știe unde se plantează arborii pe principala stradă a urbei) nu ar fi fost agreată la partid, cel mai probabil.