Facebook intră sub lupa Parlamentului European

La începutul săptămânii a avut loc audierea unuia dintre principalii avertizori de integritate privind modalitățile de lucru ale Facebook. Doamna Frances Haugen a fost întrebată, în cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului European, de către reprezentanții UE despre practicile imorale și incorecte ale gigantului de social media.


Frances Haugen este o fostă angajată a Facebook și totodată unul dintre puținii specialiști la nivel mondial care înțelege exact cum funcționează algoritmii utilizați de marele gigant al social-media putând astfel să răspundă foarte clar și la subiect întrebărilor despre pericolele pentru democrație și pentru drepturile omului pe care acest gigant le aduce odată cu marile beneficii.

Haugen a mai fost audiată și de Congresul SUA privind modul de funcționare și pericolele pe care Facebook le aduce pentru societate.

Parlamentul European pregătește legislație în acest domeniu

O dată cu DSA (Actul pentru serviciile Digitale) se vor introduce modalități de reglementare ale marelui gigant media, dar și a altor platforme sociale. Europarlamentarul român mai spune că posibilitatea ca toate aceste practici să înceteze este reală și este la îndemâna noastră, mai ales că s-a dovedit clar că atunci când își dorește, rețeaua de socializare poate să controleze și să modereze în mod real știrile false și manipularea.

Am aflat, fără surprindere, că rețeaua de socializare alege să ignore efectele negative, alege să promoveze discursurile polarizante sau chiar să încurajeze extremizarea utilizatorilor pentru că ura și teama generează o interacțiune mai mare, determinând astfel o mai mare dependență de această platformă și, ca urmare, o creștere a audienței pentru reclamele țintite.

Vlad Botoș (USR), europarlamentar

Așa cum a dovedit recent că poate să o facă în Statele Unite ale Americii unde compania a început să fie atentă la manipularea privind COVID-19 sau în Germania, unde cu ocazia alegerilor electorale a moderat răspândirea extremismului.

Europarlamentarul Vlad Botoș este direct implicat în dezbaterile privind Actul pentru Serviciile Digitale (DSA) în calitate de membru în comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO) din Parlamentului European, comisia principală care analizează regulile ce vor sta la baza platformelor de social-media.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.