Oficializarea administrației PNL+PSD la Arad. Ce înseamnă asta pentru cetățeni?
La începutul săptămânii, în Arad a fost oficializată administrația PNL+PSD. Chiar dacă nici una din părți nu recunoaște o alianță propriu-zisă, accederea PSD în executivul local prin votarea viceprimarului de către reprezentanții PNL, reprezintă un act oficial de confirmare a colaborării dintre cele două partide. Mai ales că alegerea celui de-al doilea viceprimar a fost amânată de peste un an. Cooptarea PSD în vârful administrației reprezintă din start o lovitură dată încrederii votanților PNL dar și o deteriorare suplimentară a regulilor democratice oricum firave din Arad.
Conducerea Primăriei Arad este acum asigurată de Călin Bibarț (PNL), Lazăr Faur (PNL) și Ilie Cheșa (PSD). Aducerea PSD de către PNL la vârful administrației locale a municipiului Arad este contrară oricărei așteptări a electoratului arădean. Nu doar a votanților liberali ci și ai celorlalte partide. Procentele obținute de social-democrați reprezintă unul din cele mai slabe rezultate din ultimii 12 ani (vezi tabel mai jos), partidul pierzând aproape jumătate din simpatia pe care o obținuse în 2016, fiind sancționați astfel de către cetățeni pentru perioada Dragnea. Cu toate acestea, PNL validează în funcția de viceprimar un reprezentant al PSD.
„Febra Galbenă” este conectată ombilical și își justifică existența âtât timp cât „Ciuma Roșie” rămâne relevantă în societate, subliniam într-un articol personal în ianuarie 2018. Vedem acest lucru acum la nivel național, când în situația dezastruoasă în care PNL se află în opțiunile cetățenilor, PSD vine -prin participarea la guvernare- să salveze partidul condus de Florin Cîțu de la dispariție de pe scena electorală. Reciproc în Arad, PNL vine să salveze dezastrul electoral al PSD din 2020 prin promovarea sa în Executivul local.
2020 | 2016 | 2012 | 2008 | 2004 | |
PSD | 3 | 7 | 9* | 2 | 6 |
PNL | 9 | 12 | 10** | 15*** | 10**** |
**în 2012 scorul este asociat PD-L;
***PD-L este luat chiar dacă PNL a avut reprezentanți însă nu exista nicio colaborare între cele două;
****scorul este al PD+PNL, părți ai Alianței D.A.
Partidele cooptate până acum în conducerea Primăriei de către actualul PNL au fost UDMR (2016, 2012, 2008, 2004), PPDD (2012), sau fostul-PNL (2004). Cu alte cuvinte, partide ale unei minorități etnice, unele cu care se potriveau ideologic sau cele populiste. În Arad, PSD nu intră în nici una dintre aceste categorii. Mai mult decât atât, este clar că aprobarea în funcția de viceprimar a venit ca recompensă pentru consilierul PSD care a votat numirile PNL în Consiliile de Administrație. Nu a fost vorba de nicio negociere pe „proiecte pentru arădeni” cum încearcă să susțină conducerea filialei PSD care s-a răzgândit asupra suspendării consilierului în nici o săptămână. Indiferent de scuzele găsite, este clar că:
- PNL și-a trădat proprii votanți prin cooptarea PSD în administrație;
- PNL și-a trădat partenerii tradiționali de la UDMR, căruia i-au promis un loc de viceprimar;
Primarul Bibarț, ajuns în funcție prin sistemul de vot într-un singur tur de alegeri (lucru susținut de PSD în Parlament) este de fapt nedorit de către două ori mai mulți oameni decât cei care l-au votat. Impunerea unui reprezentant al PSD în Primărie, în dauna faptului că partidul a fost sancționat masiv la vot de către arădeni, contribuie la acest deficit de democrație. Pentru că acum, voturile și reprezentanții PSD pot decide dacă un proiect este aprobat sau o problemă este trecută cu vederea sau rezolvată.
Cronologia dinamicii dintre PNL și USR în 2020-2021
Anul 2020 este diferit față de alte cicluri electorale pentru că USR, înființat în 2016, are pentru prima oară reprezentanți la nivelul administrației locale. Două concluzii se pot trage din interacțiunea cu PNL în Arad din ultimul an:
1) USR nu va renunța la principiile asumate și va respinge PUZ-uri cu probleme, chiar dacă pierd funcții politice.
2) PNL nu își va schimba comportamentul păgubos și va căuta parteneri politici cu care să poată perpetua stilul acesta de administrație.
- SEPTEMBRIE . 2020 — Rezultatele alegerilor din Arad arată că opțiunea nr.2 a arădenilor este reprezentată de USR. În același timp se înregistrează unul din cele mai mici scoruri ale PSD din ultimii 12 ani.
- OCTOMBRIE . 2020 — Negocierile dintre partide indică nefinalizarea unui acord privind viceprimarii, USR solicitând ca aceștia să nu reprezinte PNL, partidul fiind deja reprezentat prin Primarul Municipiului Arad. În loc să ofere argumente solide, reprezentanții PNL aduc în discuție doar erori logice, prelungind altfel necompletarea Executivului local.
- NOIEMBRIE . 2020 — Administrația Bibarț/PNL dorește să testeze o majoritate funcțională în CLM, introducând PUZ-uri problematice la vot și respingând o inițiativă a USR pentru alegerea viceprimarilor
- DECEMBRIE . 2020 — Jucând la două capete, PNL reușește să impună alegerea viceprimarului Faur din rândurile propriului partid, păcălind însă celelalte două formațiuni care i-au ajutat (UDMR și PMP) și cărora le promiseseră cea de-a doua poziție de viceprimar. Levente Bognar (foto jos) nu își eliberează biroul de viceprimar în speranța că va obține totuși, în ultimul ceas, sprijinul promis…
- IANUARIE . 2021 — Atacul organizat de PNL la adresa USR în perioada sărbătorilor de iarnă arată că cele două formațiuni nu au ajuns la vreun acord. Din contră, poziționările USR împotriva unor PUZ-uri cu probleme din punct de vedere al legalității și oportunității pentru dezvoltarea municipiului au atras furia întregului aparat de comunicare la dispoziția PNL.
- IANUARIE . 2021 — Prin forțarea aprobării managementului Filarmonicii Arad (proiectul fiind respins în primele ședințe ale noului mandat al CLM) administrația PNL testează din nou poziția USR legată de modul de „gospodărire” a municipiului aplicat din 2004 până în prezent.
- FEBRUARIE . 2021 — Are loc o întâlnire între reprezentanții PNL și USR, în care cei din urmă solicită un acord pe câteva proiecte importante pentru Arad, cum ar fi construcția unui nou spital municipal sau amenajarea unor parcări pentru eficientizarea traficului. Nu există nicio reacție publică din partea liberalilor. Managementul Filarmonicii Arad trece la vot cu sprijinul UDMR și PMP. Reprezentanții celor două partide mici își arată fidelitatea și așteaptă ca PNL să își respecte promisiunea și să îi susțină pentru un loc la conducerea Primăriei.
- APRILIE . 2021 — Un nou PUZ pentru blocuri într-o zonă de case este respins de către USR, care se ajută de trădarea resimțită de PMP pentru a bloca astfel de proiecte inițiate de primarul Bibarț. Aceleași manevre imobiliare, regăsite acum în rețeaua școlară, sunt respinse de către reprezentanții USR.
- MAI . 2021 — Până la finele lunii mai, se coagulează o majoritate în CLM a partidelor de Opoziție. Atât reprezentanții USR, cât și cei ai PMP respectiv cei ai PSD votează ca președinte de ședință a Consiliului să fie Codrin Dacian Vlad, pe o perioadă de 3 luni. Aceștia doresc ca astfel să fie introduse pe ordinea de zi proiectele de hotărâre care sunt ținute abuziv de către angajații Primăriei în sertare. Important de observat este că nu se votează celălalt viceprimar.
- IUNIE . 2021 — De la clădiri de locuințe individuale la blocuri cu 5 etaje în nici 12 luni, un PUZ modificat în mod suspect este promovat din nou de către Primăria Arad. Respectiv criticat și respins de către USR.
- IULIE . 2021 — În loc să completeze Executivul Municipiului sau să anunțe un acord politic cu partenerii de la guvernare, PNL Arad respinge inițiativele USR pentru o zonă pietonală în centrul orașului și piețe volante în cartiere. Decizia de la nivel local ar fi avut legătură cu respingerea unui alt PUZ problematic, acțiune de la care reprezentanții USR nu doresc să facă niciun compromis politic. (Între timp are loc și revocarea lui Voiculescu din Guvern, iar amenințările USR de a se retrage din coaliție nu sunt concretizate, fiind însă încheiat un acord la nivel guvernamental. Mai mult, pe parcursul lunilor devine tot mai clar că temele electoratului USR nu sunt respectate, ci chiar atacate de către reprezentanții PNL, de la protecția mediului la eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.)
- SEPTEMBRIE . 2021 — Reorganizarea administrației locale pe motive de performanță, negirarea recompenselor politice din bani publici la CTP și Compania de Apă Arad, găsirea surselor de fonduri pentru achiziționarea Teatrului Vechi, întreaga lună inițiativele USR demonstrau liberalilor că nu mai poate continua să administreze municipiul și județul cum o făcuseră în ultimii 15 ani.
Toate cele enumerate mai sus au arătat administrației PNL că nu mai deține controlul politic pentru a-și putea perpetua stilul păgubos de administrație care a ținut Aradul în spate, în timp ce alte orașe și județe din apropiere s-au dezvoltat cu adevărat. Astfel că așa-zișii liberali s-au reorientat către cineva care permite politizarea Consiliilor de Administrației a companiilor publice locale, adică PSD. Urmează oare etapa de aprobare a PUZ-urilor problematice?
-
Pingback: Alegerea viceprimarului PSD din Arad este ilegală? Prefectura a fost sesizată – Independentul