Raport despre influența giganților industriei de combustibili fosili asupra politicienilor europeni
Între 2015 și 2021, șase giganți ai industriei de combustibili fosili (Shell, BP, Total, Equinor, ENI și Galp) și cinci dintre grupurile lor de lobby (Hydrogen Europe, Eurogas, FuelsEurope, IOGP și CEFIC) au fost implicați în o multitudine de cazuri prin care au influențat politica europeană în materie de combatere a efectelor schimbării climatice. Dezvăluirea este făcută în urma unui raport realizat de grupul de advocacy „Fossil Free Politics”.
Timp de decenii, companiile de combustibili fosili au făcut lobby împotriva acțiunilor climatice eficiente la nivel național, cel UE dar și internațional, blocând politicile publice de reducere a emisiilor și de a păstra combustibilii fosili în pământ. Printre acțiunile imorale ale corporațiilor se numără accesul privilegiat la factorii de decizie, cheltuieli uriașe de lobby și angajări în cadrul companiei pentru cei care au folosit companiei cât timp au ocupat o funcție publică. Rezultatul este capturarea procesului decizional al UE de către industria combustibililor fosili. Cu alte cuvinte, punerea pe primul loc al intereselor și priorităților corporațiilor în detrimentul interesului general.
Grupul compus din organizațiile neguvernamentale Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe și Food & Water Action Europe au cercetat peisajul decizional al UE din ultimii 7 ani. Din documentul publicat recent s-a putut concluziona că cel puțin 20 de ex-oficiali ai diverselor State Membre sau instituții UE se află în conflict de interese lucrând acum pentru giganții energetici menționați anterior.
Resimțim deja impactul urgenței climatice, cu furtuni record, inundații, secete și incendii. Peste două treimi din emisiile de gaze cu efect de seră produse de om provin din industria combustibililor fosili, iar capturarea sistemelor noastre politice este un obstacol major în abordarea acestei crize.
Un total de 71 de cazuri de conflicte de interse care implică sectorul public (guverne și agenții naționale, UE și instituții internaționale) și doar 6 dintre corporațiile din industria energetică și 5 dintre grupurile lor de lobby între anii 2015 și 2021. Aproximativ 568 de întâlniri cu oficiali de nivel superior din cadrul Comisiei Europene, în medie 1,5 întâlniri în fiecare săptămână pe o perioadă de 7 ani.
Aceste întâlniri sunt doar vârful aisbergului, precizează autorii cercetării. Pentru că regulamentele de transparență acoperă doar comisarii, cabinetele și directorii generali, singurii cărora li se cere să își declare întâlnirile cu lobbyiștii. În realitate există mult mai multe întâlniri neînregistrate cu oficialii care nu se află la nivelul specificat de legislație. Totalul sumelor cheltuite în mod transparent pe astfel de acțiuni de lobby al instituțiilor UE este de peste 170 de milioane de euro.
Pentru a atinge obiectivul de la Paris de a menține încălzirea sub 1,5°C, aproape 60% din rezervele de petrol și gaze și 90% din cărbune trebuie să rămână în pământ. . Cu toate acestea, marile companii de petrol și gaze au promis doar planuri climatice „net zero”, o mantie convenabilă pentru afaceri ca de obicei și soluții false.
Propunerile corporațiilor implică o varietate de tehnologii riscante și scheme profund viciate: piețele carbonului, captarea și stocarea carbonului (CCS) și hidrogenul, de exemplu. În centrul acestor angajamente se află proiecții care ar crește efectiv producția lor de gaz. Această cortină de fum permite emisii continue și va avea impacturi sociale și de mediu negative semnificative atunci când este implementată la scară mare, atrag atenția organizațiile neguvernamentale.
Nu este caz individual, ci o problemă sistemică
Este, de asemenea, o metodă de distragere a atenției de la implementarea rapidă a unei scăderi a consumului de combustibili fosili de care societatea și mediul înconjurător au nevoie urgentă și înlocuirea lor cu alternative reale. Cu toate acestea, majoritatea instituțiilor politice îmbrățișează soluțiile false create de industria combustibililor fosili.
Aceste conflicte de interese demonstrează cât de normalizate au devenit modelul, puterea și cultura industriei combustibililor fosili.
Problema influenței companiilor de petrol și gaze în viața politică este foarte importantă. Fie că se opun sau întârzie acțiunile de mediu, fac eforturi pentru a apăra investițiile în energia murdară chiar cu prețul drepturilor omului, asigură acorduri diplomatice cu țări terțe, alimentează conflicte sau joacă roluri puternice în ministerele economiei și energiei, este nevoie de o protecție funcțională între decidenți și acele corporații responsabile pentru alimentarea și perpetuarea schimbărilor climatice, subliniază autorii.
Regulile pentru conflictul de interese în momentul finalizării activității în instituțiile publice (proces denumit uși rotative) sunt inadecvate, iar autoritățile de reglementare închid ochii în privința posibilelor inadecvării prin care giganții din energie beneficiază de cunoștințele și contactle persoanelor din interiorul sistemului decizional.