Soluții pentru problema parcărilor din centrul Aradului

Aradul are o problemă endemică în zona centrală a orașului prin lipsa locurilor de parcare. Numărul total al locurilor de parcare de pe centru este de aproximativ 1.500, un număr insuficient pentru una din principalele zone de desfășurare a activității economice și administrative ale orașului nostru, precizează președintele Comisiei de Urbanism a CLM, care înaintează spre dezbatere publică o serie de soluții.


Printre principalele efecte negative ale lipsei locurilor de parcare este scăderea atractivității zonei centrale în domeniul afacerilor, cât și în cel imobiliar. Faptul că un arădean petrece chiar și 15 minute la orele de vârf pentru a găsi un loc de parcare este un impediment pentru orice investitor care dorește să-și deschidă un sediu de birou în clădirile istorice ale orașului, cât și pentru arădenii care au de rezolvat chestiuni administrative la una din instituțiile care își au sediul în centru.

Dorian Curcanu (foto jos) precizează că numărul mic al locurilor de parcare din zona centrală și problemele generate în lanț de această problemă sunt în esență rezultatul incapacității actorilor politici locali din ultimii 16 ani să contureze o viziune și să genereze un proiect strategic în domeniul parcărilor centrale.

Ce ar putea face administrația locală pentru rezolvarea problemei?

În primul rând, Aradul are nevoie de o strategie a parcărilor din municipiu, o politică publică clară prin care să traseze pe termen lung liniile strategice pentru viitoarele investiții din domeniu, strategie care trebuie integrată în planul de mobilitate al municipiului.

Mai apoi, Primăria Arad să contracteze un studiu de prefezabilitate pentru zona centrală cu scopul de a identifica potențialele locații ale viitoarelor parcări subterane și supraterane, estimarea costurilor și identificarea posibilelor surse de finanțare.

Din discuțiile cu cetățenii și mediul de afaceri, o concluzie ar fi că există nevoie de minim 2.000 de locuri de parcare, distribuite în 3 zone, fără distrugerea parcurilor, piețelor agroalimentare sau a ansamblurilor arhitecturale.

Dorian Curcanu (USR)

Președintele Comisie de Urbanism a Consiliului Local Municipal înaintează spre dezbatere publică câteva posibile locații pentru amenajarea unor soluții la problema identificată dar și modalitatea prin care construcțiile viitoare nu ar afecta nici spațiul verde nici ansamblul arhitectural:

  • Prima parcare ar trebui să deservească zona dintre primărie și magazinul Ziridava. O posibilă locație ar putea fi în spatele Tribunalului Arad, zona delimitată de fostul Restaurant Perla și Baza Constructorul, iar o astfel de parcare în acest loc ar putea fi construită subteran și supratejat, una similară fiind construită în Oradea. Parcarea din Oradea este construită în proximitatea râului Crișul Repede, are aproximativ 450 de locuri și a costat 8 milioane de euro, ea deservind în momentul de față Piața Unirii și Universitatea Oradea.
  • O a doua parcare ar trebui să deservească zona primărie-teatru. Administrația locală din Arad a avansat în ultimul deceniu o propunere nerealistă pentru construirea unei parcări subterane sub Piața Avram Iancu, proiect împotmolit din cauza costului exorbitant propus, estimat la 30 milioane de euro. O soluție mai fezabilă ar fi extinderea parcării de la sol dintre Hotel Continental și clădirea Proiect S.A.
  • O a treia potențială locație ar putea fi în zona Pieței Mihai Viteazu, ea fiind una din cele mai mari piețe agroalimentare locale. Parcarea ar putea fi construită subteran în curtea spitalului din zonă sau chiar sub piață, fără distrugerea ei. O altă opțiune ar fi exproprierea de către primărie a unor clădiri din zonă pentru o viitoare parcare supraetajată integrată în ansamblu urban din zona Pieței Mihai Viteazu.

Comparație cu Oradea

În timp ce administrația arădeană s-a bâlbâit în a face ceva, Primăria Oradea, din 2011 până acum, a construit 5 parking-uri moderne în zona centrală și proximitatea ei: parcarea subterană din zona Pieței Unirii, parcarea supraetajată de lângă magazinul Crișul Repede, parcarea supraetajată din Rogerius, parcarea supraterană din spatele Palatului Justiției și parcarea de pe fosta bază sportivă ,,Voința”. Costul fiecărei parcări variind între 3 milioane euro pentru cele supraetajate și 8 milioane euro pentru cele subterane.