Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19

Europarlamentarii USR Vlad Marius Botoș și Vlad Gheorghe au inițiat o scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false de pe rețelele de socializare și din media cu privire la pandemia de COVID-19, campanie care a contribuit la o situație sanitară extrem de dificilă în România.


Mai mulți membri ai grupului Renew Europe din Parlamentul European au trimis o scrisoare către reprezentanții Comisiei Europene prin care se solicită luarea în considerare a unei anchete la nivelul Uniunii Europene legate de campania de știri false, dar și planuri de recunoaștere și combatere eficientă a unor astfel de campanii viitoare.

Privim de luni de zile cum situația din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Încercăm să facem tot ce ține de noi să convingem oamenii să se vaccineze, scriem pe paginile noastre de socializare, comunicăm public, trimitem mesaje prietenilor, cunoscuților, încercăm să răspundem la toate întrebările legate de virus. Cu toate acestea, știrile false despre pandemie, despre existența coronavirusului, despre utilitatea vaccinurilor se răspândesc într-un ritm alarmant pe paginile de socializare, dar și în media. Nu am mai asistat niciodată la o campanie de manipulare atât de mare și parcă atât de țintită.

Vlad Botoș (USR), europarlamentar

USR a susținut campanii directe de informare, în stradă, cu privire la virus și la utilitatea vaccinării. Vaccinul a fost achiziționat la nivel de Uniune Europeană pentru a acoperi nevoile de vaccinare ale fiecărui stat membru, iar majoritatea dintre acestea au ajuns la o rată de vaccinare de peste 70%, ceea ce a dus la eliminarea restricțiilor și la o reluare a activității normale a sistemelor sanitare din statele respective.

Campaniile de fake news au urmări tragice, sunt mii de oameni care peste tot în Europa și-au pierdut viața ascultând mesajele false propagate pe platformele sociale și de către publicații de o anumită factură. Acest tip de propagandă nu aduce doar like și shares, ci creează rupturi în societate și erodează iremediabil încrederea în știință, în viitor, într-un trai mai bun împreună. Mai mult, au fost stabilite numeroase legături inclusiv financiare ale acestor campanii de fake news cu Rusia și China, este o clară amenințare la securitatea națională a statelor, inclusiv a României și a Uniunii ca întreg. În interesul tuturor cetățenilor europeni, trebuie să acționăm urgent!

Vlad Gheorghe (USR), europarlamentar

În document se întreabă dacă executivul condus de Ursula von der Leyen are în vedere efectuarea unei anchete cu privire la un posibil atac cibernetic sau o campanie organizată de manipulare în masă în UE cu un succes îngrijorător în țări precum România de către agenți care folosesc platformele de social media. Mai mult, europarlamentarii doresc să știe dacă intenționează Comisia Europeană să abordeze Statele Membre, inclusiv autoritățile române în această chestiune și să planifice acțiuni comune pentru a ajuta la combaterea răspândirii știrilor false și a dezinformarii prin intermediul mass-media și al rețelelor sociale pe subiecte legate de pandemie.

Scrisoarea este susținută de mai mulți eurodeputați din grupul Renew Europe, din România și alte State Membre UE, printre care Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Alin Mituța, Ramona Strugariu, Nicu Stefanuță, dar și Laurence Farreng, Ďuriš Nicholsonová, respectiv Ilhan Kyuchyuk.

Foto principală: Markus Spiske


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.