700 de milioane de euro în plus pentru copii în propunerea de buget al UE pentru 2022 susținută de Parlamentul European
![](https://www.independentul.com/wp-content/uploads/2021/10/700-de-milioane-de-euro-in-plus-pentru-copii-in-propunerea-de-buget-al-UE-pentru-2022-sustinuta-de-Parlamentul-European-foto-Karolina-Grabowska-independentul.jpg)
Obținerea a 700 de milioane de euro în plus pentru copii în propunerea de buget european pe anul 2022 susținută de Parlamentul European a fost anunțată de Victor Negrescu. În calitate de raportor alternativ al Grupului S&D privind bugetul pe anul 2022, europarlamentarul român a solicitat și obținut sprijinul legislativului european pentru creșterea fondurilor pentru Garanția Europeană pentru Copii dar și pentru politicile europene în domeniul sănătății, educației, transportului, agriculturii, antreprenoriatului, cercetării, inovării sau mediului.
Anul 2021 a fost pierdut în ceea ce înseamnă implementarea noului cadru financiar 2021-2027, precizează Victor Negrescu. Efortul acestuia s-a concentrat pe convingerea instituțiilor europene privind faptul că anul viitor trebuie să fie un an de implementare total al programelor europene, chiar și în România unde din păcate nu s-a făcut nimic în acest sens.
Adițional am obținut fonduri în plus pentru sectorul turismului, parteneriatul estic și Republica Moldova, schema de sprijin pentru alimentele oferite în școli, partenerii sociali, IMM-uri și start-up-uri.
Victor Negrescu (PSD), europarlamentar
Fiecare buget anual face parte dintr-un ciclu bugetar de șapte ani cunoscut sub numele de „perspectivă financiară”. Perspectivele financiare sunt stabilite de Comisia Europeană și necesită aprobarea în unanimitate din partea statelor membre și negocieri care să fie urmate de acordul Parlamentului European.
![](https://independentul.com/wp-content/uploads/2021/10/700-de-milioane-de-euro-in-plus-pentru-copii-in-propunerea-de-buget-al-UE-pentru-2022-sustinuta-de-Parlamentul-European-foto-Victor-Negrescu-independentul.jpg)
Din păcate, unele state membre nu își doresc aceste alocări și vor să blocheze o revenire solidă, sustenabilă și coezivă în toată Europa, mai declară europarlamentarul României. Puterile Parlamentului European asupra bugetului depind de natura cheltuielilor: pentru cheltuielile obligatorii (aprox. 40% din total), forul aleșilor UE poate doar propune modificări, iar stabilirea nivelului final al fondurilor alocate pentru acest domeniu revine Consiliului. Pentru celelalte cheltuieli, neobligatorii, Parlamentul European poate modifica proiectul de buget.