Primăria Arad a încercat să amenajeze o parcare supraetajată lângă Parcul Reconcilierii dar a fost „împiedicată” de regulile de urbanism
Prezentată pentru prima dată la finele lunii martie, proiectul unei parcări care ar urma să fie amenajată pe una din laturile Parcului Reconcilierii din Arad, prinde acum contur. În ședința Consiliului Local Municipal din această săptămână urmează să fie aprobat „SF – Amenajare parcare str. Vârful cu dor”. Din documentația supusă votului aflăm însă că varianta inițială a administrației PNL a fost cea a unei parcări supraetajate însă aceasta nu ar fi respectat regulile de urbanism. Mai mult Primăria Arad ar fi început demersurile mai demult decât ar fi prezentat prima oară Călin Bibarț, putându-se face o conexiune cu problematica Piață Rusu Șirianu, deschisă pentru campania electorală locală dar închisă ulterior pentru finalizarea amenajărilor.
La 26 martie, reprezentantul PNL din fruntea Primăriei Arad declara că „imaginile confirmă necesitatea demolărilor în zonă și construirea unei parcări noi și moderne, necesară pentru Arad”. Varianta pe care urmează să o implementeze administrația locală este una la sol, se va întinde pe o suprafață de 824 mp și va avea 17 locuri (+2 pentru autocare). Cu un cost total de 2.141.597 lei.
Ceea ce nu se prezintă este faptul că varianta unei parcări de 54 de locuri (+2 pentru autocare) de data aceasta supraetajată nu a primit avizul necesar de la instituțiile Statului. Nu pentru că nu ar fi încercat Primăria, ci pentru că ar fi încălcat regulamentele urbanistice!
Direcția Județeană pentru Cultură Arad specifică că o astfel de parcare mecanizată precum cea propusă înainte de mesajul primarului Bibarț nu poate primi aviz pozitiv. Specialiștii în urbanism al instituției din serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii și Identității Naționale motivează decizia prin faptul că parcarea nu ar respecta astfel prevederile regulamentului local de urbanism și destinația propusă conform PUZ CP aprobat prin HCLM nr.201/2014. Adică propriile documente ale administrației locale.
Planuri încă din 2020. În conexiune cu Piața Rusu Șirianu?
În comunicarea nr.27/ZA din 3 februarie 2021 se mai menționează faptul că din punct de vedere urbanistic și al protejării monumentelor istorice, obiectul propus (foto principală), utilaj sau construcție, reprezintă o barieră vizuală și fizică puternică. Adică nu corespunde scopului menționat în Planul Urbanistic Zonal precizat, unde au fost asigurate parcări la sol dar și un câmp vizual cât mai larg pentru punerea în valoare a monumentului istoric Turnul de Apă (foto jos).
Răsfoind avizele, aflăm de la alte instituții că Primăria Arad a emis un certificat de urbanism pe 19 noiembrie 2020 în sensul amenajării unei parcări acolo. Ceea ce atrage și mai multe indicii către posibilitatea ca aceasta să fi fost gândită în completarea parcării adiacente Pieței Rusu Șirianu – piață a cărei deschidere din campania electorală a fost amânată în realitate pentru „finalizare” până la finele anului 2021 (și poate după).
Locația de pe strada Rusu Șirianu (foto sus) unde dorește administrația locală să mute pe unii din comercianții din Piața Catedralei, fiind mult prea înghesuită pentru fluxul de persoane și mașini. Având în vedere lipsa de transparență a Primăriei Arad în această privință, se pot face doar speculații privind motivele reale din spatele noii parcări. Totuși, costul de aproximativ 100.000 lei calculat la unul din cele 17 locuri de parcare la sol pare cam scump, chiar dacă este locație centrală.
-
Pingback: Topul celor mai interesante articole din 2021 – Independentul