A pierdut PNL și UDMR controlul politic în municipiul Arad?
Dacă la nivel național cresc șansele ca moțiunea de cenzură împotriva premierului Cîțu (cea inițiată de PSD nu cea a USR+ blocată cu ajutorul social-democraților la CCR și Birourile Permanente Reunite) să strângă suficente voturi pentru a fi aprobată, la nivelul municipiului Arad pare că PNL și tradiționalul său partener politic UDMR a pierdut deja controlul politic în Consiliul Local Municipal.
Recentele hotărâri luate în forul aleșilor municipali indică o schimbare de majoritate politică. Fără a fi fost anunțată o alianță sau o colaborare în acest sens, deciziile în favoarea amendamentelor și inițiativelor venite dinspre USR PLUS, PSD sau PMP arată că PNL și UDMR nu mai dețin voturile necesare unei majorități. Cum s-a ajuns aici?
Dacă la începutul anului, reprezentanții PMP au girat multe decizii controversate cum ar fi aprobarea managementului problematic de la Filarmonica Arad, acum aceștia par că au schimbat direcția. Poate fi vorba de supărarea lui Cristian Galea, fost candidat la Primăria Arad, nevotat de liberali sau udemeriști în poziția de viceprimar, sau un calcul electoral pe termen lung. Astfel, cei doi consilieri municipali ai partidului înființat de Traian Băsescu votează în prezent împotriva dictatelor PNL.
Asistăm la o deschidere fără precedent. Tocmai pentru că sunt mai multe forțe politice implicate, cu programe electorale foarte diferite, municipiul poate fi într-un sens eliberat de controlul politic drastic pe care îl practica administrația PNL-UDMR de peste un deceniu.
Opoziția a bifat deja măsuri fără precedent cum ar fi găsirea surselor de fonduri pentru achiziționarea Teatrului Vechi, aspect pe care conducătorii liberali ai administrației locale îl declarau imposibil în prima parte a anului 2021. Mai mult decât atât, au fost schimbați membrii Consiliilor de Administrație de la instituțiile culturale locale, deschizând calea către o mai mare transparență după 15 ani neîntrerupți de control politic al PNL (ex-PDL).
Reprezentare semnificativă la nivelul CLM
Control politic exercitat abuziv, inițiativele reprezentanților partidelor din opoziție fiind ascunse și întârziate de birocrații din Palatul Administrativ cu anii, neajungând niciodată la vot. Acum fiecare partid și arădean (cu excepția celor de sub pragul electoral de 5%) este reprezentat în administrația municipală, PNL având încă o prezență considerabilă — atât cu primarul Călin Bibarț care nu poate fi mișcat din funcție, nici măcar de propriul partid cum este cazul șefului Guvernului, cât și cu viceprimarul Lazăr Faur.
Nici fostul jurnalist-politician nu poate fi înlăturat din funcție așa ușor. Codul Administrativ precizează la Art. 152, alin. (5) că eliberarea din funcție se face „prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie”. Având în vedere că PNL + UDMR au 11 reprezentanți, iar ceilalți 12 (USR PLUS, PSD, PMP), nu se întrevede vreun calcul pentru strângerea celor 15 voturi necesare.
-
Pingback: Oficializarea administrației PNL+PSD la Arad. Ce înseamnă asta pentru cetățeni? – Independentul