Societatea civilă îi cere lui Macron să spună NU acordurilor de sponsorizare atunci când Franța preia președinția Consiliului UE
De la brandul Coca-Cola, la flotele de mașini BMW care transportă miniștri în jur, până la logo-urile Big Tech și ale companiilor de combustibili fosili, acestea sunt prezente pe website-urile președinției UE. Societatea civilă susține că tranzacțiile corporative suspecte în timpul președinției rotative a Consiliului UE au devenit norma, cerând ca din 1 ianuarie 2022, când Franța va prelua mandatul, aceasta să își asume respingerea lor.
Cetățenii sunt invitați să se alăture organizației Corporate Europe Observatory (CEO) în a cere președintelui Macron să spună NU acordurilor de sponsorizare ambiguue atunci când Franța va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2022. Nu există nicio scuză pentru ca guvernele UE să ia favoruri de la corporații și practica ar trebui interzisă în mod direct, consideră inițiatorii petiției.
Sponsorizarea președințiilor UE a devenit foarte controversată în ultimii ani. Cetățenii s-au săturat să vadă președințiile UE primind favoruri de la corporații și companii multinaționale clasificate drept „parteneri”. În acest sens, Ombudsmanul European a evidențiat problema „riscului reputațional” pentru UE pe care aceste acorduri le produc.
Îndemnăm Președinția franceză, la fel ca și Președinția germană din 2020, să spună NU la orice acord de sponsorizare corporativă – aceasta înseamnă atât donații în numerar, fie donații de bunuri și servicii în natură.
CEO
Chiar și deputații europeni ai lui Macron sunt de acord cu acest principiu, declarând că președinția franceză ar trebui să respingă orice sponsorizare. Orice cetățean poate semna petiția CEO (disponibilă în engleză, franceză, germană și neerlandeză) pentru a cere Executivului din Franța să respingă favorurile corporațiilor și să interzică aceste acorduri. Susținerea procesului de luare a deciziilor în interes public și al democrației depinde de aceste demersuri. prin semnarea și partajarea petiției.