SPD câștigă alegerile parlamentare din Germania, însă formarea unei majorități se anunță dificilă
Alegerile pentru parlamentul federal al Germaniei, marcate în acest an de retragerea din viața politică a Angelei Merkel (CDU/CSU), conservatori), s-au finalizat cu victoria la mică distanță a social-democraților. Ajunși pe primul loc în opțiunile electoratului, reprezentanții SPD consideră că ei trebuie să desemneze Cancelarul și să aibă întâietate la alcătuirea Guvernului, chiar dacă formarea unei majorități se anunță dificilă.
Cu o prezență la urne de 76.6%, pentru prima dată în aproape două decenii, social-democrații au ajuns pe primul loc în alegerile parlamentare, crescând cu 5% de la scrutinul din 2017. În același timp, partidul cu care Angela Merkel a reușit să conducă țara timp de 15 ani, a pierdut aproape 9% din aprobarea cetățenilor, plasându-se pe poziția secundă. Următoarele trei poziții sunt echilibrate, atât Grüne (ecologiști), FDP (liberalii) și AfD (extrema dreaptă) obținând între 10 și 15 procente din voturi.
Cu toate acestea, o alianță de stânga nu poate construi o majoritate confortabilă, socialiștii de la Die Linke pierzând 5% de la ultimele alegeri și astfel un număr semnificativ de parlamentari. Astfel, SPD se vede nevoit să coopteze în coaliția de guvernământ pe cineva din dreapta eșicherului politic, cum ar fi liberalii de la FDP.
Între SPD și CDU/CSU nu există o diferență notabilă, însă fiecare dintre partide și-au exprimat dorința de a conduce guvernul federal. Așa cum o coaliție „roșu-roșu-verde” între SPD, verzi și Die Linke nu pare suficientă, conservatorii fostei cancelare Angela Merkel (foto jos), acum retrasă din viață politică, încearcă la rândul lor să-i atragă pe liberalii și să forțeze, eventual pe verzi să se alăture coaliției.
Armin Laschet al CDU a spus că partidul său va face „tot ce îi stă în putință pentru a forma un guvern federal sub conducerea CDU / CSU, deoarece Germania are acum nevoie de o coaliție pentru viitor care să modernizeze Germania.” Acesta a subliniat că viitorul cancelar va fi cel care va reuși să unească contrariile.
Lidera Verzilor, Annalena Baerbock (foto sus), a spus că „această țară are nevoie de reînnoire și de un guvern climatic, acesta este rezultatul acestor alegeri federale”, în care partidul său a obținut 118 de locuri în Parlament din totalul de 735 și aproape 15% din voturi. Aceasta a mai declarat că alegătorii i-au dat partidului său un „mandat pentru viitor” și a indicat că este în favoarea opțiunii „semafor” (roșu-galben-verde), adică o coaliție în care să fie prezenți și liberalii de la FDP
Coaliție cu membrii „Renew Europe”?
Christian Lindner (foto jos), liderul FDP, a sugerat ca el și liderii verzilor trebuie să discute în primul rând și apoi să decidă dacă vor să se alăture socialiștilor sau conservatorilor. După ultima rundă de alegeri în 2017, liberalii au ieșit de la negocierile pentru formarea unui guvern, declarând că nu sunt dispuși la compromisuri, fiind „mai bine să nu guvernăm deloc decât să guvernăm prost.”.
În prezent, negocierile se anunță dificile din mai multe motive. Dacă SPD și Verzii doresc să promoveze mai multe investiții publice, impozite mai mari pe venit, o politică fiscală expansionistă și salarii minime, FDP nu este de acord cu nici unul din aceste măsuri. Mai mult decât atât, liberalii care fac parte din grupul Parlamentului European, Renew Europe, ar fi solicitat Ministerul de Finanțe, ceea ce spun sursele SPD pentru Euractiv, este un preț prea mare pentru al treilea partener din coaliție.
Ultima soluție: Marea Coaliție între SPD și CDU/CSU?
Dacă negocierile între cele trei formațiuni politice într-o așa-zisă coaliție „semafor” nu vor fi de succes, și dacă nici CDU/CSU nu va conginvge pe Verzi să li se alăture, ar putea exista o ultimă soluție, deși liderii ambelor mari partide s-au pronunțat în defavoarea ei.
Continuarea Marii Coaliții, între cele două tabere principale, care a condus guvernul federal până în prezent ar putea oferi un executiv funcțional în Germania. Doar că de această dată nu ar mai fi Cancelar un reprezentant al conservatorilor, precum a fost Angela Merkel, ci liderul SPD, Olaf Scholz (foto sus).
Foto principal: Ingo Joseph