Europarlamentarii doresc comisie de investigație pentru a afla cauzele creșterii prețului la gaz și curent electric

Creșterea prețului la gaz și la curentul electric în întreaga Uniune Europeană este extrem de îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât unul dintre cei mai mari furnizori de gaz este Rusia, iar relațiile cu această țară sunt tensionate, transmite europarlamentarul român, Vlad Botoș (USR PLUS). Acesta anunță o solicitare transmisă Comisiei Europene pentru constituirea unei comisii de anchetă privind cauzele creșterile.


Cum se face că prețul gazului a crescut brusc în Uniunea Europeană? Aceasta este întrebarea la care reprezentanți din aproape toate grupurile politice din Parlamentul European vor să afle răspunsul. Întrebările adresate Comisiei Europene sunt legitime mai ales pentru că aceste creșteri de preț afectează de cele mai multe ori oameni care deja trăiesc la limita subzistenței.

Fiind un produs absolut necesar pentru o viață decentă, energia trebuie tratată în mod foarte serios, iar problema prețului acesteia și mai serios! Comisia de anchetă ar arăta dacă și cum influențează Gazprom această creștere a prețului gazului.

Împreună cu mai mulți colegi europarlamentari din aproape toate grupurile politice din Parlamentul European am cerut Comisiei Europene să creeze o astfel de comisie, pentru a înțelege dacă sunt mecanisme și motive ascunse în spatele acestei creșteri subite pentru a ști cum poate fi ea oprită.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

În iulie-septembrie 2021, prețurile spot europene ale gazelor au crescut la niveluri fără precedent – ajungând acum la peste 700 USD pe mie de metri cubi1, un record absolut din toate timpurile. Pentru a compara, la începutul anului 2021, prețurile spot europene ale gazelor naturale depășeau 300 USD pe mie de metri cubi. Comercianții de gaze naturale și mass-media de afaceri au citat acțiunile Gazprom ca fiind unele dintre motivele cheie ale unei astfel de creșteri a prețurilor, se menționează în solicitare. Aceste acțiuni au inclus:

• Refuzul Gazprom de a rezerva capacitățile de transport al gazelor prin sistemele de conducte existente (Yamal-Europa, rețelele ucrainene de transport al gazelor);

• Închiderea producției de gaze naturale Gazprom la câmpurile de gaz din amonte din Yamal, dintre care unele au fost explicate de un incendiu la stația de tratare a condensului Novy Urengoy, dar nu este clar dacă toate închiderile au fost justificate de acel accident și dacă a fost implicată o manipulare deliberată a pieței;

• Refuzul Gazprom de a răspunde apelurilor din partea consumatorilor europeni de gaze naturale pentru a garanta volume suplimentare de aprovizionare cu gaz în vara anului 2021 pentru a ajuta la rezolvarea problemei stocurilor insuficiente de stocare a gazelor subterane înainte de sezonul de iarnă, în ciuda informațiilor disponibile că Gazprom are suficientă producție suplimentară de gaz capacitatea de a furniza astfel de provizii suplimentare.

Vlad Botoș (foto sus) declară că așteaptă cu deosebit interes răspunsul Comisiei Europene, pentru că după o pandemie care ne-a schimbat pentru aproape doi ani modul de viață, după o perioadă în care economia s-a oprit aproape în loc, oamenii nu mai pot face față unor noi scumpiri despre care nu putem spune unde o să se oprească.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.