Proces pierdut de Filarmonica Arad împotriva AJOFM. De unde se vor plăti banii datorați?
Sumele de bani promise și întârziate pentru salariile artiștilor vor sosi în cele din urmă, fiind prevăzute în proiectul rectificării bugetare locale propusă spre vot în ședința CLM din 27 septembrie. Însă în adresa managementului Filarmonicii Arad către administrație și prin urmare către consilierii municipali chemați la vot nu este menționat un aspect important: decizia justiției privind plata salariilor în perioada șomajului tehnic din aprilie-mai 2020.
Este vorba de procesul pierdut la Curtea de Apel Timișoara, în 20.08.2021, împotriva Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pentru că în urmă cu an, deși bugetul pe 2020 fusese aprobat dinaintea declarării stării de urgență, așa cum am precizat deja, directorul Filarmonicii Arad, Doru Orban, a decis trimiterea artiștilor în șomaj tehnic. Nu doar că le-a scăzut astfel veniturile în timp ce multe instituții culturale au încercat să activeze online. Ci și mai mult, a solicitat AJOFM sumele de bani necesare plății șomajului.
După ce autoritățile naționale au realizat că instituțiile de cultură nu sunt în aceeași situație precum alte societăți comerciale ce sunt nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic din cauza restricțiilor impuse de situația epidemiologică, ar fi solicitat returnarea banilor. Lucru pe care conducerea Filarmonicii nu a dorit să o facă, acționând astfel în instanță AJOFM. Judecătorii Secției Contencios Administrativ și Fiscal au decis la finele verii că instituția culturală arădeană trebuie să plătească banii solicitați fără drept anul trecut ce reprezintă indemnizaţiile de şomaj tehnic, aferente lunii mai 2020, pentru un număr de 85 de persoane. Surse din instituție spun că cei pentru luna aprilie ar fi fost deja plătiți.
Interesant este că aceași sumă apare în adresa Filarmonicii către Primăria Arad drept „plăți efectuate în anii precedenți și recuperate în anul curent”. Ascunsă printre detalii contabilicești, cu așa-zise economii de 200.000 lei și solicitări pentru alocarea a alți 1.272.000 lei, conducerea instituției poate scăpa de discuțiile publice privind proasta gestionare a banilor în pandemie, confirmată în instanță prin încă un proces pierdut.
Fără transparență în actul de management, mai ales în administrația locală, aceste lucruri rămân fără răspunsuri clare și fără consecințe pentru responsabili.
Prezența lui Orban a fost solicitată de curând la Comisia de cultură a CLM. Consilierul municipal Codrin Dacian Vlad (USR PLUS), a anunțat la începutul săptămânii că domnul director este „invitat la proxima ședință de Comisie de Cultură pentru explicații! Veți primi invitația și pe cale oficială. Și voi pregăti pentru dumneavoastră un scaun rupt pe care să stați, la fel ca cele pe care i-ați așezat pe colegii dumneavoastră la Gala de Operă.”
Reprezentantul USR PLUS a subliniat că managerul „își bate joc de alți oameni” întrebându-se retoric că„noi nu putem face nimic în legătură cu asta?”. A fost nominalizat și reprezentantul PMP, Cristian Galea, indicând o eventuală reanalizare a contractului de management, mai ales că în 2021 consilierii USR PLUS au condiționat votarea bugetului local de alocarea banilor pentru salariile artiștilor.
-
Pingback: Dispariția Filarmonicii Arad, orchestrată de primarul Bibarț – Independentul