[PRESA sub LUPA] De ce nu comentează jurnaliștii din Arad ingineriile financiar-manageriale de la UTA?

Într-o urbe mică precum Aradul, cei atenți la lucrurile publice și mai ales lucrurile elaborate cu și din bani publici, știe cine sunt oamenii apreciați de administrație și deci cine pot să facă anumite lucruri. Pentru că ceilalți, aflați într-o zonă liberă și deci fără supapă la conducta bugetului local, nu își permit să riște cu banii aduși de acasă. Cazul actualei asociații F.C. UTA nu este străin de acest aspect.


Nu este prima relatare a lucrurilor ciudate ce se petrec în zona aceasta. Dacă vorbim doar de sumele vehiculate public din când în când, în perioada august 2017 – septembrie 2019, UTA a primit un total de 16.450.000 lei (adică 3.427.083 euro) din bugetul local. Chiar 90% din bugetul UTA a fost asigurat din finanțări ale bugetului local! Numai pentru aceste cheltuieli uriașe ar fi trebuit să stârnească o curiozitate administrativă -nu fotbalistică- din partea presei locale.

Dacă în cazul unei părți din presă, am văzut recent în cazul Stadionului inundat cum de fapt aceasta împreună cu „conducătorii” UTA-ei ajută administrația locală să-și spele imaginea în fața presei și a suporterilor, recent am fost martorii unei situații în care așa-zisul vârf al clubului de fotbal, primește laude din partea altei părți din presă!

Echipa, clubul care nu de mult era în pragul desființării. Dacă o luăm la bani mărunți a și fost desființată, actualul club fiind la origine UTA BD (adică Bătrâna Doamnă). E bine să ne aducem aminte. A fost acum 8-10 ani. Salvarea clubului a fost opera comunității suporterilor – cei care, atunci când au văzut că a ajuns pe mâini bune, au predat drepturile, palmaresul, însemnele UTA-ei, noului UTA BD. Iar aceste mâini bune se numeau atunci Țucudean și Mészár. Decisivă a fost contribuția lui Alexandru Mészár, proprietar al clubului Atletico, o adevărată pepinieră de fotbaliști, ajunge să-i menționăm aici pe Țucudean jr., Copil și Cipri Rus.

În loc să se analizeze legătura politică a UTA BD (care dusese și la o incompatibilitate vremelnică a unui actual parlamentar PNL) și colaborarea mai mult decât apropiată de după preluare cu clubul Atletico (transfer de jucători etc.), fostul candidat al UDMR la Primăria Arad are parte de o campanie de PR din partea unor jurnaliști.

Pentru că a făcut cam ce a făcut fondatorul, știți la cine măr refer, la baronul Feri, nu a amestecat politica cu afacerile și pentru că afacerea s-a numit UTA, nu a amestecat fotbalul cu interesele de imagine și propagandă politică.

Lajos Notaros

Nici dacă destinatarul acestor cuvinte era Gigi Becali, cunoscut pentru mâna darnică cu lăutarii, nu ar fi fost atât de frumos portretziat. Iar Becali, la fel ca Meszar (foto jos), a fost candidat al unui partid politic și chiar om cu funcție publică ca rezultat direct al acestei activități politice. Nici măcar acest aspect nu i-a făcut pe jurnaliștii din Arad să fie mai curioși de ingineriile financiar-manageriale de la vârful UTA.

Aspecte precum faptul că domnul Meszar nu are o funcție oficială de conducere în actele clubului de fotbal, fiind doar asociat „fără valoare”, conform cu declarația sa de interese. Și cu toate acestea, apare peste tot drept cel care „face și desface” la UTA. Chiar dacă concomitent ocupă o funcție publică, cea de director al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) Arad, instituție aflaă în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului! Dacă din interes jurnalistic nu comentează aceste aspecte mai mult decât anormale, de ce aduc laude?!