Cauza tinerilor refugiați trece și prin Vatican: marioneta gigant „Mica Amal” s-a întâlnit cu Papa Francisc
„Mica Amal” – o marionetă gigantică a unei fete siriene – se află într-o călătorie de 8.000 km din Turcia, la granița cu Siria, până în Regatul Unit al Marii Britanii, pentru a atrage atenția asupra situației dificile a refugiaților. Aceasta a ajuns la finele săptămânii trecute și prin Vatican, aducând cauza tinerilor refugiați în atenția publică din Italia.
La sfârșitul săptămânii trecute, vizitatorii din piața Sfântul Petru din Roma au fost întâmpinați de marioneta înaltă de 3,5 metri. Denumită „Mica Amal” și realizată de Handspring Puppet Company, aceasta se află în centrul proiectului „The Walk”, al organizației Good Chance, un festival de teatru itinerant, care urmărește să atragă atenția asupra situației grave a milioane de refugiați, în special cei tineri. Reprezentând toți copiii strămutați, dintre care mulți sunt separați de părinți, Mica Amal întruchipează apelul: „Nu uitați de noi” – un apel urgent către toată lumea să nu închidă ochii la situația tinerilor refugiați.
Aceasta a fost întâmpinată de Papa Francisc când a ajuns în Vatican. Alți reprezentanți ai Bisericii Catolice au fost acolo și au oferit mai multe mesaje publice, prin intermediul presei Vaticanului. Cardinalul Michael Czerny, subsecretarul pentru Secțiunea Migranți și Refugiați din Dicasterul Vaticanului a fost prezent pentru a saluta marioneta. De asemenea, a fost prezent episcopul Benoni Ambarus, episcop auxiliar delegat pentru caritate, pentru migranți și pentru îngrijirea pastorală a persoanelor roma și sinti.
Cardinalul Czerny spune că Amal ne amintește că întâlnirea cu migranții vulnerabili și refugiații în mijlocul nostru necesită mai mult decât o simplă privire. „Cine știe câți îngeri se ascund în spatele fețelor a nenumărați migranți și refugiați, minori și tineri, adulți și vârstnici?”a întrebat acesta.
Oprirea de vineri dimineață la Roma face parte din eforturile de a atrage atenția asupra situației refugiaților din mai multe orașe de-a lungul itinerariului. Cu această ocazie, eparhia Romei a organizat o petrecere la care participă copii din diverse parohii romane. „Depinde de noi să le primim și să le protejăm ca primii pași esențiali către promovarea dezvoltării lor umane integrale, care este genul de viitor pe care îl dorim cu toții. Actul de primire transformă oamenii”, a subliniat cardinalul, menționând că multe comunități și familii au experiența de a se îngriji de străini. El a subliniat că integrarea lor în comunitățile care îi primesc este un proces bidirecțional, cu recunoaștere reciprocă, drepturi și îndatoriri.
Cardinalul a continuat să sublinieze că a 107-a Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, sărbătorită la 26 septembrie, sub tema „Către un „noi ”din ce în ce mai larg” identifică un orizont clar pentru călătoria noastră comună în lume. Reiterând cuvintele Papei Francisc, el le-a reamintit tuturor că „suntem în aceeași barcă” și suntem chemați să lucrăm împreună astfel încât „să nu mai existe ziduri care să ne separe, nu mai sunt alții, ci doar un singur„ noi ”, care să cuprindă întreaga omenire”.