Când Primăria Arad se joacă cu străzile pietonale pentru propria imagine

Un centru pietonal, unde localnicii se pot plimba liniștiți la finalul săptămânii de lucru, iar turiștii pot admira farmecul unui oraș mic, unde istoria se îmbină cu modernitatea, la umbra unui restaurant sau cafenele — acesta este dezideratul oricărui arădean începând din anii 2000. De când România face parte din UE, aceștia au putut vedea exemplul altor localități europene unde centrul pietonal descris mai sus este prezent, alături de micile afaceri de familie care au înflorit pe lângă acesta și ca urmare directă. Arădenii au văzut acest lucru întâmplându-se și în orașele vecine din țară, Timișoara sau Oradea realizând deja astfel de vise urbane de aproape două cicluri electorale. Administrația locală din Arad însă nu a avut idee sau cel mult a tot amânat implementarea unor soluții asemănătoare, jucându-se în schimb cu ideile, planurile de design și studiile de fezabilitate în fața cetățenilor, doar pentru a-și construi o imagine proprie bună.


Desfășurate în perioada 20 – 29 august a.c., primele acțiuni interactive de comunicare locală ale grupului vizează colectarea de idei de la comunitatea locală în scopul fundamentării viitoarelor intervenții ale administrației pentru extinderea și îmbunătățirea zonelor pietonale din centrul orașului.” Așa sună anunțul oficial. Știm însă deja că Primăria Arad minte în răspunsurile oferite publicului când vine vorba de „idei de la comunitate” și face ce vrea.

Chiar și când a existat o propunere oficială în CLM pentru extinderea și îmbunătățirea unei zone pietonale, dezbătută și aprobată în comisiile, comitetele și organismele administrației locale, cei de la PNL au decis că nu vor să o implementeze. Pentru că venea din partea USR PLUS. Cu alte cuvinte, dacă nu beneficiază Primăria condusă de PNL și doar primăria de o imagine bună, ideile de la comunitate pot să aștepte mult și bine. La fel cum se întâmplă de altfel și cu propunerea de piețe volante în municipiu dar și multe altele.

70.000 euro din fonduri publice pentru ce?

Îți dorești spații pietonale mai diverse și mai atractive? Acum este momentul să te implici!” Acesta este îndemnul  Grupului Local URBACT Arad, constituit în cadrul proiectului european Space4People, în scopul promovării unor măsuri locale pentru o mai bună utilizare a spațiului public. Din acest grup fac parte 29 de reprezentanți ai administrației locale și ai altor instituții și organizații care pot contribui la procesul de planificare și implementare a unor măsuri locale în domeniul mobilității.

Pentru Municipiul Arad, valoarea totală a proiectului (Faza I și II) este de 69.099 EUR, din care 58.734,15 EUR (85% din valoarea eligibilă) co-finanțarea FEDR, iar 10.364,85 EUR (15% din valoarea eligibilă a proiectului) este valoarea contribuției din bugetul local al Municipiului Arad. Întreg proiectul pare puțin ciudat. Citind ce își propunea proiectul în 2020, întrebări cruciale despre seriozitatea acestui proiect trebuie ridicate, măcar pentru zecile de mii de euro din banii publici cheltuiți.

(…) ne propunem să oferim soluții potrivite pentru fiecare oraș, exploatând propriile noastre cunoștințe și experiențe și investigând ce să învățăm din exemple din alte orașe și cum să le aplicăm în diversele noastre realități. Soluții posibile sunt la îndemână, cum ar fi Aradul care oferă primele idei despre cum să rezolve provocările de parcare ale orașului Panevėžys în zonele rezidențiale cu densitate mai mare (…)

Cum poate spune cineva cu seriozitate că Aradul a rezolvat provocările de parcare în zonele rezidențiale cu densitate mai mare când proiectul parcărilor nu este încă finalizat, iar din ce se poate vedea deja rezultatul sunt de fapt bani (luați pe împrumut) irosiți pentru o imagine bună pe hârtie dar nefolositoare în practică. Spre exemplu, nimeni din Alfa nu va alege să parcheze în „fast-park”-ul aflat la marginea cartierului, în afara celor din blocurile de pe strada unde a fost amenajată construcția! Iar în lipsa unei perioade de analiză după recepția parcărilor, nu poți spune, în mod profesionist, că Aradul oferă soluții despre parcările din zonele rezidențiale.

Când vezi astfel de „proiecte” din fonduri europene, irosite pe întâlniri și așa-zise idei care nu duc nicăieri, pe fondul realității în care se construiește fără vreo strategie ci doar pentru a consuma fondurile disponibile, înțelegi de ce lumea devine tot mai eurosceptică și privește UE ca o vacă de muls de către șmecherii administrației publice și prietenii lor din zona de bussiness. Poate sunt prea pesimist, dar fiind atent la administrația publică din Arad și trecând prin experimentul Mețianu, care a deteriorat multe curți și deci proprietățile oamenilor pe termen lung prin proasta execuție a lucrărilor edilitare, sunt obișnuit cu astfel de proiect de stradă pietonală (cum l-au denumit autoritățile locale) care nu și-a atins obiectivul „economico-social-turistic”.

Pietonala de pe jumătate din strada 1 Decembrie 1918 nu reizstă unei comparații pentru că pe scurta porțiune de șosea închisă circulației terasele ocupau deja spațiul cu pricina, iar oamenii deja erau obișnuiți ca pietonii să aibă prioritate. Acolo mai degrabă a fost vorba de o doleanță a proprietarilor celor 3-4 restaurante îndeplinită de a. Aceeași situație întâlnim și în spatele Teatrului, pe o latură a Pieței Avram Iancu.

ATENȚIE! Nu este vorba de o administrație care vine în sprijinul HoReCa. Este bine-cunoscută nemulțumirea afacerilor din domeniu pentru taxarea teraselor, mai ales în timpul pandemiei.

Nu putem vorbi despre pietonal și terase fără să menționăm Ștrandul Neptun. Zona aceea de promenadă și evenimente, accesibilă numai pentru pietoni, pe lângă care s-au dezvoltat niște afaceri. Dar zonă pietonală care a fost ruinată încet prin impunerea unui tarif de acces din partea administrației, prin amplasarea de bariere, ridicarea de garduri ș.a.m.d. De către aceeași Primărie condusă de PNL. La fel ca în cazul stadionului Francisc Neuman sau Malului Mureșului din zona Micălaca 300, administrația distruge ceva pentru a prezenta apoi că a construit ceva. Dar despre acest aspect, care are legătură cu influența intereselor imobiliare nelegitime, cu altă ocazie.