Premiul Păcii Westfalice 2020 înmânat prim-ministrului Macedoniei de Nord și fostului premier al Greciei pentru contribuția la stabilitatea regiunii
Desfășurată la finele lunii august, ceremonia de primire a premiului a luat în sfârșit loc, fiind amânată de contextul pandemiei. Anunțat de aproape doi ani, Premiul Păcii Westfalice 2020 a fost primit în comun de prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, și de fostul prim-ministru al Greciei, Alexis Tsipras. Comitetul internațional al premiului a considerat că cei doi lideri au dat dovadă de pricepere diplomatică atunci când au încheiat Acordul Prespa și au contribuit astfel la stabilitatea regiunii.
Prin acordul menționat, cele două state vecine din Balcani au rezolvat o dispută de mai multe decenii asupra numelui, creând astfel „o lucrare de calificare diplomatică și a adus o contribuție decisivă la stabilitatea întregii regiuni”, a precizat în ceremonia de premiere președintele Uniunii Economice Westfalia și Lippe, Reinhard Zinkann. După ceremonia de premiere, ambii lideri s-au adresat audienței.
Prim-ministrul Zaev a declarat că este o mare onoare că numele său și al fostului premier grec vor fi adăugate pe lista lungă a câștigătorilor acestui premiu, alături de nume precum Václav Havel, Helmut Kohl, Valéry Giscar d’Estaing, Kofi Annan, Helmut Schmidt.
Reprezentantul Macedoniei de Nord precizează că țara și poporul său au suferit trei decenii de incertitudine cu privire la viitorul lor, trei decenii de perspective blocate, pentru regiune și structurile euro-atlantice. Însă viitorul a fost ideea călăuzitoare pe tot parcursul procesului ce a rezultat cu Acordul Prespa. Ambele părți au acceptat compromisul ca pe o prietenie și ca o preocupare pentru interesele partenerului politic, precum și pentru propriile interese, a subliniat Zaev.
Acordul a fost gândit să dureze și să nu se destrame la prima dificultate, un acord care nu numai că ar rezolva diferențele dintre cele două state balcanice, ci le va lega într-un nou parteneriat strategic pentru a face față provocărilor și a profita de oportunități, împreună.
Din punct de vedere istoric, Balcanii au fost o regiune dificilă de promovat pacea, a ținut să precizeze Tispras. Fostul premier a spus că a fost martorul războiului care a ars speranțele multor generați, iar naționalismul a distrus ramurile păcii și prosperității când acestea începeau să crească. Acesta este și motivul pentru care scopul Acordului Prespa a fost cel de a dezvolta rădăcini adânci în conștiința popoarelor grec și macedonian precum și în relațiile dintre țări.
Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de un nou cadru internațional echilibrat care vizează promovarea păcii, prin inițiative la toate nivelurile, a mai adăugat fostul premier al Greciei. Tsipras a adăugat că Bruxelles-ul are o obligație și trebuie să sprijine pe deplin Acordul Prespa și să respecte promisiunile făcute, deoarece Macedonia de Nord și-a îndeplinit toate obligațiile legate de procesul de integrare al UE.
Tratatele Păcii Westfalice (adică Tratatul din Münster încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Franța, și Tratatul din Osnabrück” încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Suedia) au pus capăt războaielor religioase din Europa, cunoscute și ca Războiul de 30 de ani, oferind astfel bazele unui sistem modern de state suverane.
Premiul se acordă bianual pentru merite deosebite în consolidarea păcii europene și globale. A fost prezentat anterior unor personalități deosebite precum fostul președinte al Republicii Cehe, Václav Havel, fostul secretar general al Organizației Națiunilor Unite și laureatul Premiului Nobel pentru pace Kofi Annan, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, foștii cancelari ai Germaniei Helmut Kohl și Helmut Schmidt. Premiul a fost înființat de Asociația Economică din Westfalia și Lippe, care reunește 60 de companii germane care operează la nivel global.
Foto: Balkan EU