Guvernul Franței amendat cu 10 MILIOANE euro pentru lipsa de acțiune consistentă pentru îmbunătățirea calității aerului

Cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a amendat miercuri Guvernul cu 10 milioane de euro, o amendă record, pentru încălcarea standardelor de calitate a aerului. Mai exact, nu au fost luate măsurile necesare de îmbunătățire a calității aerului în mai multe zone ale țării, chiar dacă exista o decizie a instanței în acest sens de mai mulți ani.


Consiliul de Stat, care acționează drept consilier juridic al executivului dar și ca instanță supremă pentru justiție administrativă, a hotărît în urmă cu 4 ani că guvernul trebuie să reducă nivelurile de oxid de azot și particule fine în mai multe zone în conformitate cu standardele europene, a transmis Reuters.

În decizia sa, curtea a declarat că Guvernul președintelui Emmanuel Macron a făcut prea puțin pentru a îmbunătăți calitatea aerului în unele zone, cu niveluri de oxid de azot încă prea mari în 2020, în Paris dar și Lyon, a doua cea mai mare zonă urbană a Franței.

Măsurile întreprinse de guvern sunt insuficiente pentru a considera că hotărârea instanței din 2017 a fost pe deplin executată.

Consiliul de Stat

Apărarea Executivului rezidă în faptul că a pus în aplicare măsuri suplimentare începând cu iulie 2020. Au fost țintite curățarea aerului din orașe, inclusiv zone suplimentare cu emisii reduse, dar și implementate stimulente pentru mașinile electrice și hibride, precum și eliminarea treptată a petrolului.

Consiliul a declarat însă că ar putea impune alte 10 milioane de euro amenzi la fiecare 6 luni până când Guvernul va îndeplini obiectivele. Plângerea al cărui rezultat este sancțiunea din aceste zile a fost inițiată de grupul de ecologiști Prietenii Pământului Franța, care a declarat că amenda este rezultatul a multor ani de presiune asupra Statului atât din partea activiștilor cât și a populației generale.

Foto: Marcin Gierbisz