Articolele de plastic de unică folosință interzise de la vânzare în UE

Începând din luna iulie, articolele din plastic de unică folosință pentru care există alternative accesibile au interdicție de vânzare în UE. Farfuriile de plastic, tacâmurile de același fel sau bețele pentru baloane nu vor mai putea fi vândute în Uniune, doar dacă materialul este unul reutilizabil.


Plasticul nu produce doar mizerie pe țărmuri, ci și rănește animalele marine. Acestea se încurcă în bucăți mai mari de plastic (pungi, ambalaje diverse) și confundă bucăți mai mici cu mâncarea. Ingerarea particulelor de plastic le poate împiedica să digere alimentele lor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici către organismele lor. La rândul lor, oamenii ajung să ingereze plastic prin lanțul alimentar.

Deșeurile maritime provoacă pierderi economice pentru sectoarele și comunitățile dependente de mare, dar și pentru producători: doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie – restul este literalmente aruncat, ceea ce arată necesitatea unei abordări axate mai mult pe reciclare și refolosirea materialelor, subliniază Parlamentul European.

Interzicerea în UE a materialelor din plastic de unică folosință reprezintă, în opinia autorităților europene, cel mai eficient mod de a aborda problema. Mai exact se urmărește prevenirea pătrunderii mai multor materiale plastice în ape și mediul înconjurător.

Articolele din plastic de unică folosință sunt cel mai mare grup unic de deșeuri găsite pe țărmurile apelor. Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele de băuturi, mucurile de țigări reprezintă aproape jumătate din toate gunoaiele din mare!