Dispozițiile comune privind fondurile europene pentru dezvoltarea regională au fost adoptate în Parlamentul European

În cadrul Parlamentului European s-au adoptat dispozițiile comune pentru Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime dar și normele financiare aplicabile acestor fonduri, precum și ale Fondului pentru azil și migrație, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului pentru managementul frontierelor și vize 2021–2027.


Ieri a avut loc una dintre cele mai importante dezbateri pentru comisia REGI (dezvoltare regională) din acest mandat al Parlamentului European, dezbaterea privind aprobarea programelor de finanțare europeană, informează europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS).

Reprezentantul României a început această muncă acum 2 ani de zile, când a preluat mandatul de europarlamentar. La început în calitate de membru al comisiei REGI, în echipă cu Cristian Ghinea, pentru a susține interesele României iar acum, din postura de vicepreședinte al aceleiași comisii, a contribuit la momentul adoptării în Parlamentul European a celor trei rapoarte care stabilesc fondurile europene.

Am promis rezultate și am obținut rezultate. România va putea să investească în infrastructura de care are atât de mare nevoie, în sistemul sanitar care trebuie reconstruit, în educație, dar și în alte domenii necesare dezvoltării țării noastre. Acum vor prelua ștafeta colegii din țară, iar Cristian Ghinea, în calitate de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, va continua la nivel național munca începută aici”, declară Botoș.

Programele au flexibilitatea necesară pentru a se plia pe nevoile specifice ale statelor membre. Va depinde de priceperea regiunilor din România, a președinților de consilii județene și a primarilor să valorifice și să transforme fondurile europene în rezultate palpabile, în progrese vizibile pentru comunitățile lor.

Sunt mândru de munca depusă, de colegii mei din REGI și de modul în care europeni din 27 de state am reușit să lucrăm împreună. Politica este despre dialog, despre discuții deschise și despre negocieri permanente.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

Negocierile au fost dificile, cu 23 de ședințe de negociere, fie la nivel tehnic, fie la nivel de raportori și reprezentați ai celorlalte instituții europene, pentru a găsi cea mai bună variantă care să țină cont de necesitățile din teren, dar și de politicile ecologice și de digitalizare. Este rândul primarilor și viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, să utilizeze pentru comunitățile lor sumele pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.