Universitatea Central Europeană (CEU): Shalini Randeria, prima femeie aleasă în funcția de rector și președintă

Profesoara Shalini Randeria va fi prima femeie care va prelua rolul de rector de la înființarea Universității Central Europeană în urmă cu 30 de ani. Aceasta preia mandatul de la Michael Ignatieff care a trebuit să supervizeze mutarea în Austria a unei părți semnificative din instituția educațională cunoscută pentru promovarea democrației și drepturilor, din cauza legislației iliberale elaborate în Ungaria.


Shalini Randeria a fost aleasă al 6-lea rector al CEU și președintă, fiind în același timp prima femeie care ocupă aceste funcții. Randeria a publicat pe scară largă despre antropologia globalizării, a dreptului, a statului și a mișcărilor sociale. Numită în Consiliul de administrație al CEU în 2015, Randeria și-a luat concediu pe durata procesului de selecție.

Profesoara este originară din Austria și deține un palmares academic remarcabil. Este rectorul Institutului de Științe Umane (IWM) din Viena, profesor de antropologie socială și sociologie la Institutul de studii superioare internaționale și de dezvoltare (IHEID) din Geneva, precum și director al Centrului pentru democrație Albert Hirschman din cadrul IHEID. Mai face parte din consiliul de administrație al Forumului European Alpbach și din consiliul consultativ academic al Muzeului din Viena.

Aștept cu nerăbdare să mă alătur comunității CEU și să lucrez împreună cu facultățile, personalul și studenții, precum și rețeaua de absolvenți din întreaga lume, pentru a continua misiunea CEU și pentru a-i oferi un nou acasă la Viena, orașul care a întâmpinat universitatea cu atâta entuziasm.

Shalini Randeria

Selecția profesoarei a fost rezultatul unui proces de căutare internațională desfășurat de un comitet de căutare de administratori, facultate și personal. Președintele comitetului, Alexander Soros, a declarat că a fost căutată o persoană „cu seriozitate intelectuală, abilități manageriale, perspicacitate diplomatică și perspectivă globală care să conducă Universitatea în acest capitol următor.” Dintre mai mulți candidați redutabili, Shalini Randeria s-a remarcat ca persoana potrivită.

Sub conducerea fostului rector, Michael Ignatieff, CEU a executat o relocare complexă la Viena, continuând să ofere o educație excelentă în condiții dificile de pandemie, inclusiv începerea unui nou curs de studii de licență. CEU a inițiat reamenajarea campusului Otto Wagner din Viena și – dovedind angajamentul său continuu față de Ungaria – a lansat Institutul Democrației în campusul său din Budapesta, continuând în același timp să-și dezvolte profilul prin colaborări și parteneriate internaționale.