Preluarea (ex) Cinema „Dacia” de către CMC Arad: 3 întrebări cruciale
Centrul Municipal de Cultură (CMC) Arad preia în administrare Cinema Dacia. Acest lucru s-a votat în ședința Consiliului Local Municipal (CLM) din 18 iunie, deși cinematograful nu mai este în funcțiune publică de peste 7 ani. Deși nu a fost deschis subiectul înaintea votului consilierilor locali, în jurul spațiului preluat -în care funcționează atât o pizzerie cât și o biserică penticostală- rămân câteva întrebări cruciale fără răspuns concret.
Deși denumit în actele votate recent drept cinematograf, spațiul denumit odată „Dacia” este în prezent ocupat de două entități care nu au legătură cu proiecțiile de film. Nici sigla Dacia nu se mai regăsește nicăieri pe clădire. La intrarea în fostul cinematograf, unde cinefilii cumpărau biletele și așteptau începerea filmelor se regăsește acum un restaurant – pizzerie pe nume Milano. În fosta sală de spectacol își desfășoară activitatea, de la mijlocul lunii noiembrie 2013, biserica penticostală Ekklesia.
Deodată, la jumătatea lunii iunie și fără un anunț public din partea administrației locale (care a găsit totuși timp să facă un astfel de anunț legat de trotinete electrice), găsim promovat un proiect de hotărâre privind darea în administrare către Centrul Municipal de Cultură Arad a Cinematografului Dacia, proprietate publică a Municipiului Arad!
În Proiectul de Hotărâre Nr. 287/10.06.2021 inițiat de primarul Călin Bibarț se mai aprobă și Contractul de administrare unde se prevede, printre altele, că acesta se încheie pe întreaga perioadă de funcționare a CMC Arad, respectiv instituția de cultură să poată oferi spre folosință, cu titlu gratuit, spațiile cinematografului cu obligaţia de a suporta costul utilităţilor şi al altor cheltuieli. Deși se operează cu imobiliare, în tot restul documentului nu se precizează câteva lucruri cruciale:
- Care este actul legal (lege, ordin de ministru, luna și anul emiterii) prin care RADEF a trecut Cinema „Dacia” în administrarea Municipiului Arad precum și hotărârea CLM prin care acesta a fost preluat în domeniul local?
- Cine a administrat din 2014 și până în prezent Cinema „Dacia” (cunoscându-se faptul că aceasta nu a mai funcționat de multă vreme) și în ce condiții a avut loc această administrare când legislația prevede reguli clare privind cinematografele?
- Există datorii cu cheltuielile ale actualilor ocupanți ai spațiului (biserica și pizzeria) și care sunt cuantumul acestora?
Până când se vor desluși răspunsurile la aceste întrebări importante, care se pare că nu au dat mari bătăi de cap celor care au votat preluarea, să trecem în revistă soarta din ultimul deceniu al celui care a fost odată cel mai mare cinematograf din municipiul Arad.
Cronologia unui periplu imobiliar
Pe 28 februarie 2011, în CLM se votează preluarea imobilelor şi bunurilor mobile aferente cinematografelor „Arta”, „Grădişte”, „Studio”, „Solidaritatea” şi a Grădinii de spectacol cinematografic « Grădina de vară „Arta”». Motivul nevoii unei astfel de proceduri stă în faptul că protocoalele de predare încheiate de unii primari nu au mai fost însuşite de consiliile locale, iar drept urmare conducerea RADEF a solicitat ca să se însuşească de către Consiliul Local activul şi pasivul imobilelor ce se predau. În cazul celor patru din Arad, instituția RADEF trimite o solicitare înregistrată cu nr. 1169/23.02.2001.
În cuprinsul HCLM 45/2011 se detaliază cum, în conformitate cu prevederile punctului 8, subpunctul 4 din Legea 303/03.12.2008 se preda/preia activul și pasivul fiecărui cinematograf în parte. Această secțiune este importantă pentru că în cazul „Dacia” procedura nu se regăsește în documentele CLM! Iar precum se specifică în Raportul Nr. 12369/M3/24.02.2011 emis de Direcția Patrimoniu și Direcția Economică:
nu există vreo hotărâre prin care să se exprime voinţa consiliului local cu privire la preluarea lor în domeniul public al municipiului, iar atribuţia de gestiune a domeniului public şi privat este în exclusivitate a acestuia.
În luna mai 2011, în cuprinsul OUG 47 a Guvernului Boc, privind reglementarea situaţiei juridice a unor săli şi grădini de spectacol cinematografic, precum şi a altor imobile, atât Cinema Mureșul cât și Cinema Dacia apăreau în lista sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm”.
În iulie 2012, la scurt timp după alegerile locale, într-un material al ARADON se precizează că „potrivit informaţiilor pe care le deţinem, se pare că executivul lucrează de ceva vreme la un proiect de hotărâre în acest sens. Mai exact, pe viitor, potrivit datelor noastre, cinematograful Arta ar urma să fie transferat pentru administrare Ministerului Educaţiei pentru a pune pe picioare o primă Casă de cultură a studenţilor în municipiu.” Dar dincolo de promisiuni neonorate și informații eronate, aflăm că:
„Cinematograful Dacia, probabil singurul râvnit cu adevărat de Primăria Arad, nu a făcut obiectul vreunei predări. RADEF l-a ţinut pentru sine, preferând să-l închidă trei luni (din 1 decembrie 2011) decât să-l dea altora. RADEF are câteva planuri cu acest cinema, dar de la fapte la vorbe drumul e lung.”
În noiembrie 2013, Digi24 publica un scurt reportaj intitulat „Ieri, săli de cinema, astăzi, locuri de rugăciune”. În cele două cinematografe menționate mai sus funcționau lăcașe de cult. La „Dacia” se mai proiectau şi filme în acel moment, slujbele fiind ţinute doar o dată pe săptămână, duminică după-amiază, când sala a fost închiriată cultului penticostal din oraş. „Suntem o comunitate mare în municipiu, dar din lipsa spaţiului pe centrul Aradului nu am avut posibilitatea de a construi”, declara Iosif Riviş-Tipei, pastor al cultului penticostal și rudă al deputatului PDL Lucian Riviș-Tipei (condamnat în 2018 la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală).
Într-un material din vara aceluiași an, reprezentanții Primăriei Arad menționau că majoritatea sălilor de cinema din oraş „s-au închis în timpul administrării RADEF. Motivele le ştiu dumnealor. Noi am finalizat procedura de preluare pentru patru săli de cinematograf din oraș”, declara purtătorul de cuvânt al Municipalității.
Tot la finele lui 2013, presa locală contacta reprezentanții RADEF, care au confirmat că „Dacia” -singurul cinematograf din Arad care aparţine România Film- va fi „închiriat în fiecare duminică, timp de patru ore. În restul timpului se vor proiecta filme. Am apelat la această soluţie, din cauza numărului mic de spectatori şi a faptului că cheltuielile sunt mari. Nu am făcut licitaţie, pentru că am încheiat contractul doar până la sfârşitul anului, iar în astfel de cazuri, legea nu prevede necesitatea organizării unei licitaţii”, a declarat Elena Incrosnatu, director adjunct. Deci până la acest punct, spațiul aparținea încă RADEF.
Însă până în aprilie 2014, spațiul cinematografului era în proces de modificare, iar pe ușă apare sigla Bisericii Ekklesia. Declarațiile autorităților lipsesc, la fel și o asumare a responsabilității privind renunțarea la funcționarea cinematografului Dacia!
În noiembrie 2015 în spațiul de la intrarea în cinematograf găsim funcțională și Pizzeria Milano. Numele fostului cinematograf nu mai există, sigla restaurantului tronând pe frontispiciu, iar încet restaurantul se întinde cu mobilier și pe terenul din față, flancând mica grădină cu flori existentă.
La finele lunii noiembrie 2018, deși fără autorizație de construire și sancționată ulterior de Inspectoratul Regional în Construcții, Primăria Arad amplasează Grupul statuar Arad 1918 în loc de Monumentul Marii Uniri promis și ratat de către administrația locală și Guvern. Deși fostul primar menționează zona Dacia ca locație a grupului statuar din tablă, nu se mai aduce aminte nimic de cinematograful cu același nume.